Novice

Evropske ženske v arhitekturi in oblikovanju zdaj tudi v Mariboru

Po Oviedu, Lizboni, Grenoblu, Eindhovnu in Delftu, Bratislavi, Beogradu, Torinu in Ljubljani bo mednarodna potujoča razstava »MoMoWo: 100 del v 100 letih: Evropske ženske v arhitekturi in oblikovanju« med 28. nov. 2018 in 30. jan. 2019 na ogled tudi v Mariboru. Posebni gostji razstave sta arhitektka Špela Kuhar ter arhitektka in fotografinja Virginia Vrecl.

Kultura · 21. novembra 2018

Interdisciplinarni projekt MoMoWoWomen’s creativitiy since the modern movement, s podporo programa Ustvarjalna Evropa (Kultura), obravnava kulturni in družbeno-ekonomski pomen dosežkov žensk na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture in urbanizma, ki so/veljajo za tradicionalno moške poklice.  

Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, ki je partner pri projektu, med 28. nov. 2018 in 30. jan. 2019 v Hiši arhitekture Maribor (HAM) na ogled postavlja mednarodno potujočo arhitekturno razstavo MoMoWo: 100 del v 100 letih: Evropske ženske v arhitekturi in oblikovanju, ki predstavlja ustvarjalnost evropskih arhitektk in oblikovalk v preteklih sto letih. Virtualno je prikazan izbor sto javnosti bolj ali manj znanih del; le-ta vključujejo najpomembnejše in najbolj reprezentativne primere evropske arhitekture in oblikovanja, ki jih je ustvarilo sto žensk od konca prve svetovne vojne do danes. Število del je simbolno, saj lahko “sto” skladno z latinsko besedo centum razumemo tudi kot “nešteto.”

Obiskovalci si lahko dela ogledujejo glede na avtorico, državo ali čas nastanka. Pomembnejši mejniki zgodovine, ki so zaznamovali položaj žensk v družbi, so predstavljeni v obliki časovnice. Na razstavi so še posebej izpostavljeni kulturni, družbeni in politični dosežki Slovenk.

Del razstave je tudi fotoreportaža, v okviru katere je predstavljen izbor 11 zgodb od že uveljavljenih ustvarjalk do tistih, ki so šele na začetku kariere. Posebej za to razstavo smo dodali fotoreportažo o domu slovenske arhitektke Špele Kuhar, kot ga je skozi objektiv videla prav tako arhitektka in fotografinja Virginia Vrecl.

Razstavo spremlja tudi obsežen razstavni katalog. Doslej je mednarodna potujoča razstava gostovala že v devetih evropskih mestih: Oviedu (Španija), Lizboni (Portugalska), Grenoblu (Francija), Eindhovnu in Delftu (Nizozemska), Bratislavi (Slovaška), Beogradu (Srbija), Torinu (Italija) in Ljubljani (2017).

Kje: HAM, Krekova 2, Maribor
Otvoritev: sreda, 28. nov. 2018 ob 18.00
Trajanje: 28. nov. 2018–30. jan. 2019