Novice

MoMoWo. 100 del v 100 letih. Evropske ženske v arhitekturi in oblikovanju

V Atriju ZRC, Novi trg 2, Ljubljana, bo do 4. maja 2017 na ogled mednarodna potujoča arhitekturna razstava, ki je del projekta MoMoWo s podporo Ustvarjalne Evrope. Na razstavi so še posebej izpostavljeni kulturni, družbeni in politični dosežki Slovenk. Priporočamo – vstop brezplačen!

Kultura · 18. aprila 2017

MoMoWo_LJ_exh_apr-maj-2017Mednarodna potujoča arhitekturna razstava »MoMoWo. 100 del v 100 letih. Evropske ženske v arhitekturi in oblikovanju« predstavlja ustvarjalnost evropskih arhitektk in oblikovalk v preteklih sto letih. Virtualno je prikazan izbor sto javnosti bolj ali manj znanih del; le-ta vključujejo najpomembnejše in najbolj reprezentativne primere evropske arhitekture in oblikovanja, ki jih je ustvarilo sto žensk od konca prve svetovne vojne do danes. Število del je simbolno, saj lahko “sto” skladno z latinsko besedo centum razumemo tudi kot “nešteto.”

Obiskovalci si lahko dela ogledujejo glede na avtorico, državo ali čas nastanka. Pomembnejši mejniki zgodovine, ki so zaznamovali položaj žensk v družbi, so predstavljeni v obliki časovnice. Na razstavi so še posebej izpostavljeni kulturni, družbeni in politični dosežki Slovenk.

Razstava omogoča tudi virtualni obisk osemnajstih kulturno-turističnih itinerarjev »MoMoWo. Ženske – arhitekturni in oblikovalski itinerarji po Evropi«, ki jih je mednarodna ekipa MoMoWo sestavila z namenom promocije stopetindvajsetih del arhitektk in oblikovalk v štirih evropskih mestih in dveh državah.

Razstavo spremljata tudi obsežna razstavni katalog in arhitekturni vodnik. Doslej je mednarodna potujoča razstava gostovala že v štirih evropskih mestih: Oviedu (Španija), Lizboni (Portugalska), Grenoblu (Francija) in Eindhovnu (Nizozemska), po Ljubljani pa se seli v Torino (Italija).

Razstavišče: Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana.
Trajanje: 4. 4.–4. 5.2017, od ponedeljka do sobote od 9.00 do 18.00.
Organizacija razstave v Sloveniji: Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU.
Več informacij na http://www.momowo.eu/activities/travellingexhibition/ ali v priponki (.docx).
Vstop brezplačen!

Interdisciplinarni projekt MoMoWoWomen’s creativitiy since the modern movement, s podporo programa Ustvarjalna Evropa / podprograma Kultura, obravnava kulturni in družbeno-ekonomski pomen dosežkov žensk na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture in urbanizma, ki so/veljajo za tradicionalno moške poklice.