Novice

Evropske prestolnice kulture

Letošnje EPK Kaunas (Litva), Esch (Luksemburg) in Novi Sad (Srbija). EPK Tartu 2024 poziva k oddaji predlogov za podporo izvajanju mednarodnih kulturnih projektov (rok prijave 3. april 2022). Slovenija bo EPK ponovno gostila leta 2025, in sicer bo to Nova Gorica.

Namen ukrepa Evropska prestolnica kulture (EPK) je opozoriti na bogastvo in raznolikost evropskih kultur ter njihove skupne značilnosti, kakor tudi spodbuditi boljše medsebojno razumevanje med evropskimi državljani in spodbujati prispevek kulture k dolgoročnemu razvoju mest. EPK je predvsem priložnost za regeneracijo mesta, dvig prepoznavnosti mesta, širitev podobe mesta v očeh svojih prebivalcev, spodbujanje turizma in priložnost za prevetritev kulturne ponudbe v mestu.

Evropske prestolnice kulture so
2022 Kaunas (Litva), Esch (Luksemburg) in Novi Sad (Srbija)
2023 Veszprém (Madžarska), Timișoara (Romunija) in Elefsina (Grčija)
2024 Tartu (Estonija), Bodø (Norveška, država EFTA/EGP) in Bad Ischl (Avstrija)

Tartu 2024 poziva k oddaji predlogov za podporo izvajanju mednarodnih kulturnih projektov, ki interpretirajo koncept umetnosti preživetja (Arts of Survival) kot del programa Evropske prestolnice kulture Tartu 2024 v letih 2023–2024. Rok prijave je 3. april 2022.
Ali se spomnite, da je koncept preživetja novembra 2020 na Motovilinem spletnem dogodku Plan B za kulturne politike evropskih mest na kratko predstavil Kalle Paas, vodja komunikacij in odnosov z javnostmi EPK Tartu 2024?

Slovenija bo EPK gostila leta 2025, in sicer bo to Nova Gorica, skupaj z nemškim mestom Chemnitz.

Leta 2026 bosta EPK Oulu (Finska) in Trenčín (Slovaška), med tem ko bosta leta 2027 prestolnico gostili Latvija in Portugalska. Slednja je v ožji izbor uvrstila mesta Aveiro, Braga, Evora in Ponta Delgada.