Novice

European Film Factory – nova pobuda na področju filmske vzgoje

Evropska komisija bo podprla samo eno mednarodno pobudo na področju filmske vzgoje. Francoski inštitut v Parizu bo skupaj s partnerji prejel milijon EUR za podporo dejavnostim platforme European Film Factory.

Rezultati · 24. julija 2019

Evropska komisija je objavila rezultate razpisa za podporo iniciativam na področju filmskega izobraževanja (EACEA 33/2018). Na razpis je prispelo devet prijav prijaviteljev iz štirih držav. Poleg tega so prijave vključevale še štiriindvajset parterjev iz enajstih držav. Med njimi ni organizacij iz Slovenije.

Za sofinanciranje je izbrana platforma European Film Factory, ki bo omogočila šolam po vsej Evropi dostop do kataloga desetih izbranih evropskih filmov in ostalega izobraževalnega gradiva povezanega s filmi. Vsebina bo na voljo v nemškem, francoskem, angleškem, italijanskem, španskem, poljskem, romunskem in grškem jeziku, kar predstavlja osem od deset najbolj zastopanih jezikov EU.
Deset filmov pa bodo izbrali s pomočjo žirije, sestavljene iz strokovnjakov s področja AV, saj želijo zagotoviti kakovosten in raznolik izbor filmov.
Da bi dosegli čim več šol, se bodo povezali neposredno z evropskimi ministrstvi, pristojnimi za izobraževanje ter v proces promocije aktivno vključili tudi učitelje.

Platformo bo vodil Francoski inštitut v Parizu, katerega je ustanovitelj je francosko zunanje ministrstvo. V zadnjih štirih letih so bili sicer prejemniki sredstev MEDIA za filmsko vzgojo prek spletne platforme Cined, katere glavna dejavnost je promocija evropskega filma mladim med 6. in 19. letom starosti.
Dejavnosti platforme bodo izvajali v sodelovanju z ARTE Education, pedagoškim oddelkom francosko-nemškega televizijskega programa, in mrežo European Schoolnet, ki združuje 34 ministrstev za izobraževanje ter drugimi partnerji s področja filma.

Komisija je na letošnjem razpisu izjemoma izbrala samo en projekt, razpis za prihodnje leto pa bo predvidoma objavljen jeseni letos.

Več: Evropska komisija