Novice

EMEE predstavlja priročnike za delo v muzejih

Projekt Eurovision – Museums Exhibiting Europe (EMEE), kjer kot soorganizator sodeluje tudi Muzej novejše zgodovine, stremi k ustvarjanju drugačne, predvsem bolj evropske interpretacije muzejskih predmetov v nacionalnih in regionalnih zgodovinskih muzejih in omogoča nove načine muzejskega dela. Muzej naj ne bi bil več samo središče učenja in kulture temveč tudi prostor za nova doživetja in […]

Kultura · 21. januarja 2016

Projekt Eurovision – Museums Exhibiting Europe (EMEE), kjer kot soorganizator sodeluje tudi Muzej novejše zgodovine, stremi k ustvarjanju drugačne, predvsem bolj evropske interpretacije muzejskih predmetov v nacionalnih in regionalnih zgodovinskih muzejih in omogoča nove načine muzejskega dela. Muzej naj ne bi bil več samo središče učenja in kulture temveč tudi prostor za nova doživetja in izkustva.

V okviru projekta EMEE – Eurovision Museums Exhibiting Europe, ki je podprt s strani programa Kultura, sklop 1.1, so razvili serijo petih priročnikov (v angl. tukaj) za delo v muzejih, kjer najdete teoretično podlago, praktične nasvete za vključevanje in delo s publiko v muzejih, uporabo socialnih omrežij, re-interpretacijo predmetov, zbirk, oblikovanje razstao v ter izmenjavo idej.
Pozornost so namenili tudi razvoju metod za aktivno participacijo obiskovalcev v muzejih, predstavijo pa tudi načine kako muzejski svet približati tistim, ki ne zahajajo v muzej. Za vse, ki se lotevajo procesa pripravljanja razstave so vključili navodila, ki se oddaljujejo od klasičnih predstavitev preko besedil, ampak vključujejo tudi oblikovanje prostora ter dodajanje glasbe, svetlobe ali vonja.

Več o projektu tukaj.