Novice

CED Slovenija na When East Meets West 2016

Sloveniji najbližji pomemben evropski koprodukcijski dogodek When East Meets West letos poteka med 24. in 26. januarjem v okviru Tržaškega filmskega festivala. Fokus je na Španiji, Portugalski in državah Latinske Amerike.

Dogodki · 21. januarja 2016

When East Meets West (WEMW) je v zadnjih letih postala pomembna platforma za navezovanje koprodukcijskih partnerstev med državami Vzhodne Evrope in Italije ter izbrano zahodno regijo/državo. Letošnji fokus na koprodukcijskih priložnostih s špansko in portugalsko govorečimi državami prinaša možnosti čezoceanskega povezovanja in spoznavanja filmske industrije Latinske Amerike.

Slovenska predstavnica Centra Ustvarjalna Evropa Sabina Briški bo na dogodku prisotna 25. in 26. januarja, kar bo med drugim priložnost za dodatno promocijo pobude 15 držav Glocal Cinemas. Velike zgodbe v malih jezikih. Gre za projekt, katerega namen je spodbuditi kroženje filmov iz držav z malo ali srednje razširjenimi jeziki, slovenska vodja za podprogram MEDIA in direktor Slovenskega filmskega centra Jožko Rutar pa sta k njenem oblikovanju in lansiranju na filmskem festivalu v San Sebastianu bila povabljena s strani baskijske pisarne MEDIA septembra 2015, ki bo – tako kot portugalska pisarna – prisotna tudi na WEMW 2016.

Za javno predstavljanje na WEMW pitchingu je med 300 prijavljenimi projekti kot edini slovenski projekt bil izbran tudi nov igrani film Sonje Prosenc Zgodovina ljubezni, ki nastaja v produkciji podjetja Mono o.

Poleg pitchinga obetavnih projektov in predstavljanja koprodukcijskih priložnosti, letošnji WEMW nudi tudi razvojno platformo za dokumentarne filme v zadnji fazi produkcije Last Stop Trieste, delavnico za celovečerne igrane filme v zgodnji fazi montaže First Cut Lab, mislišče (think-tank) #FEEDback in predstavitveno platformo filmov, ki so svojo pot začeli v Trstu Born in Trieste.