Novice

Aksioma predstavlja The Black Chamber / Črni kabinet

Ne zamudite skupinske razstave (10. marec–1. april 2016) in konference (9.–10. marec 2016) Črni kabinet, ki je del projekta Masters & Servers s podporo Ustvarjalne Evrope. Konferenca je brezplačna, prijave so možne do 8. marca 2016. Vabljeni!

Kultura · 4. marca 2016

N
a
dzor, paranoja, nevidnost in internet 

Skupinska razstava in konferenca
Kustosi: Eva & Franco Mattes, Bani Brusadin
Razstava: Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana / 10. marec – 1. april 2016
Konferenca: Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana / 9. – 10. marec 2016

black-chamber-Masters

The Black Chamber / Črni kabinet*
Kako se je internet iz utopičnega, za vse brezplačnega odprtokodnega raja in zadnje libertarne trdnjave izrodil v sedanje stanje stalnega nadzora, ekshibicionizma in paranoje?
Ta dvojnost je rdeča nit, ki povezuje umetnike, aktiviste in raziskovalce, ki bodo sodelovali pri razstavi in konferenci Črni kabinet kustosov festivala The Influencers (Barcelona).
Črni kabinet, ki so ga ob dolgoletnem raziskovanju teh tematik razvili priznani umetniški dvojec Eva & Franco Mattes ter raziskovalec in kustos Bani Brusadin, je namenjen razpravi o delikatni in pogosto kočljivi vlogi umetnosti in domišljije v dobi množičnega nadzora, pri čemer bodo izpostavljene številne povezave s poststudijsko umetnostjo in neodvisnimi raziskavami, aktivističnim obratnim inženirstvom in novimi oblikami političnega aktivizma v dobi omrežij.

* Narodi po vsem svetu so stoletja uporabljali črne kabinete, skrivne sobe, v katerih so poskušali dešifrirati sporočila svojih nasprotnikov; to so bili predhodniki današnjih obveščevalnih agencij. Ta projekt je poskus vpogleda v Črni kabinet

Črni kabinet – Razstava

10. marec – 1. april 2016 / Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana
Odprtje razstave: Četrtek, 10. marec 2016 ob 21. uri
Odpiralni čas: TO-NE od 12. do 20. ureSodelujejo: Jacob Appelbaum & Ai Weiwei, Zach Blas, James Bridle, Émilie Brout & Maxime Marion, Simon Denny, Jill Magid, !Mediengruppe Bitnik, Metahaven, Laura Poitras, Evan Roth.

Razstava Črni kabinet prinaša izbor nekaterih izmed najpomembnejših del generacije umetnikov in aktivistov, ki ustvarjajo tako tehnološke kot družbene taktike za odstiranje sodobnih fenomenov nadzora in paranoje, vključno z dvoumnostjo množičnega voajerizma in dejanskimi sistemi korporativnega in državnega nadzora nad državljani.

Birografije kustosov so na voljo tukaj.
Biografije sodelujočih umetnikov so na voljo tukaj.

Črni kabinet – Konferenca

9.–10. marec 2016 / Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, LjubljanaSodelujejo: Marko Peljhan, Simona Levi, Evan Roth, Émilie Brout & Maxime Marion in Zach Blas.
Konferenca bo potekala v angleškem jeziku. Udeležba je brezplačna.

Spored:
Sreda, 9. marec 2016 / 18:00 – 21:00
Prvo srečanje: Neodvisne milice v nadzorovanih omrežjih in zunaj njih
S prispevki Marka Peljhana, Simone Levi in Evana Rotha

Četrtek, 10. marec 2016 / 18:00 – 20:00
Sledi otvoritev razstave Črni kabinet v Galeriji Škuc ob 21. uri
Drugo srečanje: Prostovoljni ujetniki oblaka
S prispevki Émilie Brout & Maxima Mariona in Zacha Blasa ter zaključki vseh gostov, ki jih bo moderiral kustos konference Bani Brusadin.

Več o konferenci tukaj.

Prijava: pošljite ime in priimek ter e-mail naslov do 8. marca 2016 na sonjagrdina@gmail.com

 

Projekt Črni kabinet je izveden v okviru projekta Masters & Servers, ki ga izvajajo Aksioma (SI), Drugo more (HR), AND (VB), Link Art Center (IT) in d-i-n-a / The Influencers (ŠP) in je sofinanciran iz programa Ustvarjalna Evropa (podprogram Kultura) Evropske unije.

Več o projektu Masters & Servers na CED Slovenija tukaj.