Novice

»Afganistanke na smučeh« z MEDIA podporo Ustvarjalne Evrope!

Produkcijska hiša Studio Virc je bila – kot edina iz Slovenije – v izjemni konkurenci uspešna na prvem roku razpisa MEDIA za razvoj samostojnega filmskega projekta (EACEA 22/2017). Za »Afganistanke na smučeh (Skiing in Scarves)«, odlično ocenjen dokumentarni prvenec režiserke Haidy Kancler, bo Studio Virc prejel 25.000 EUR podpore Ustvarjalne Evrope – iskrene čestitke!

Rezultati · 31. maja 2018
“Skiing in scarves / Afganistanke na smučeh”, Studio Virc.

Ta uspeh, po besedah producenta Boštjana Virca, nedvomno daje nov zagon zahtevnemu razvoju mednarodne koprodukcije med Slovenijo, Avstrijo in Finsko. Film spremlja skupino lokalnih deklet, ki v gorah osrednjega Afganistana izzivajo kulturne stereotipe. Pod vodstvom Slovenke Ane Tasič trenirajo smučanje in z intenzivnim treningom v Sloveniji, Avstriji in Švici ciljajo na preboj med profesionalke.

Dokumentarni projekt Afganistanke na smučeh v režiji Haidy Kancler je dobil podporo podprograma MEDIA v drugem poizkusu. Prvič (na roku aprila 2017) nismo bili uspešni, a je to dokaz, da ne kaže prehitro odnehati oz. prehitevati razvojnega procesa.
Projekt se je razvijal na prestižnem celoletnem MEDIA podprtem razvojnem programu Documentary Campus Masterschool, kar je nedvomno pomagalo pri kakovostni prijavi. Projekt smo predstavili tudi na koprodukcijskem srečanju When East Meets West januarja 2018 v Trstu, kjer je Haidy prejela nagrado združenja European Women’s Audiovisual Network za najboljšo režiserko. (Boštjan Virc, producent)

Projekt je dobil odličnih 90 od možnih 100 točk (ob visokem pragu 85 točk). Neodvisni ocenjevalci so v pisni evalvaciji predvsem pohvalili odlično premiso zgodbe, njen jasen in dobro razložen narativni vidik ter utemeljenost in evropsko dodano vrednost projekta. K dobri oceni so prispevale podrobna in časovno utemeljena razvojna strategija, strokovnost, koherentnost ter celostnost marketinške in distribucijske strategije, dober finančni načrt in sodelovanje izkušene produkcijsko-ustvarjalne ekipe z režiserko-debitantko.

Z 90 prejetimi točkami je projekt izjemno dobro ocenjen. Še posebej, če upoštevamo, da prijavitelji iz t. i. malih držav po novem ob prijavi niso več avtomatično upravičeni do 10 dodatnih točk pozitivne diskriminacije!*

Na prvem razpisnem roku je za podporo kandidiralo 351 projektov, uspešnih je bilo 59, ki jih bo Komisija podprla v višini 2.320.000 EUR. Največji delež sredstev v okviru razpisa (56 %) bodo za 31 projektov črpali prijavitelji iz petih velikih držav, tj. Združeno kraljestvo, Nemčija, Italija, Francija in Španija. Države s srednjo AV zmogljivostjo so za 10 projektov pridobile 15 %, male pa 29 % za 19 uspešnih projektov. V kategoriji malih držav sta Slovaška in Srbija imeli po tri uspešne projekte, Romunija, Češka in Madžarska po dva; ostalih sedem, vključno s Slovenijo, pa po enega.

Več informacij: EACEA 22/2017, 1. rok (23. 11. 2017).
Več o razpisu za razvoj samostojnega filmskega projekta (EACEA 22/2017, rok: 23. nov. 2017).

*Ukrep, ki je do sedaj deloval kot uravnilovka razlik med velikimi, srednjimi in malimi državami, je zamenjal nov sistem dodeljevanja podpor: 27 % sredstev, ki so na voljo v okviru razpisa, je rezerviranih za najvišje ocenjene projekte iz skupine 19 držav z nizko avdiovizualno zmogljivostjo, kot je Slovenija (glej Smernice za prijavo, str. 4).