Novice

25 let MEDIE: Slovenija v 13 letih počrpala 3,8 mio EUR

Iz evropskega (pod)programa MEDIA je bilo v 25 letih za evropsko ustvarjalnost in kulturno raznolikost namenjenih več kot 2,4 milijarde evrov. Program je doslej podprl razvoj na tisoče filmov v Evropi in njihovo mednarodno distribucijo, slovenski prijavitelji pa so med 2003 in 2015 uspešno pridobili 3,8 milijonov evrov, čemur prištevamo še 60.000 sredstev v prvi polovici 2016.

MEDIA · 18. maja 2016

Letošnji canski filmski festival je bil odlična priložnost za praznovanje 25. obletnice programa MEDIA (kratica iz francoskega izraza: Mesures pour Encourager le Développement de L’Industrie Audiovisuelle), ki ga od 1991. Evropska unija izvaja za podporo evropski avdiovizualni industriji.

DOSEŽKI (POD)PROGRAMA MEDIA

Danes je MEDIA del programa EU Ustvarjalna Evropa, vsako leto pa podpre okoli 2.000 evropskih filmov, televizijskih nanizank in drugih projektov, ki so digitalno distribuirani v kinematografih, na televiziji in prek storitev videa na zahtevo. MEDIA je omogočila usposabljanje več kot 20.000 producentov, režiserjev in scenaristov ter jim omogočil, da se prilagodijo novim tehnologijam.

Deset od 22 filmov, ki so se letos potegovali za najprestižnejšo cansko nagrado, je prejelo podporo programa MEDIA, v preteklih 25 letih pa je bilo 40 MEDIA filmov nagrajenih z zlato palmo, veliko nagrado žirije ali nagrado za najboljšega režiserja.

USPEHI SLOVENIJE IN DRUGIH DRŽAV

Od pridružitve programu leta 2003 do konca 2015 je Slovenija pridobila 3,8 milijonov EUR podpore za avdiovizualne projekte, medtem ko je v prvi polovici letošnjega leta uspešno črpala 60.000 EUR.

Preglednica slovenskih rezultatov* je, tako kot podatki o črpanju sredstev iz vseh drugih članic programa na voljo na informativni strani o dosežkih programa MEDIA v posameznih državah.

Ob praznovanju 25. obletnice programa MEDIA je pod geslom „vsi imamo radi zgodbe“ predstavljen sklop videoposnetkov v počastitev evropskih avdiovizualnih del, vključno z izkušnjami filmskih ustvarjalcev, producentov in igralcev.

V Sloveniji smo četrt stoletja programa MEDIA med 4. in 14. majem praznovali na Filmskim tednom Evrope v 12 slovenskih mesth.

POGLED NAPREJ …

Komisar za digitalno gospodarstvo in družbo Günther H. Oettinger, ki je odprl Evropski filmski forum, je ob tej priložnosti poudaril: „Program MEDIA je postal znak kakovosti za evropske filme /…/ in se tudi nenehno prilagaja potrebam sektorja. Junija bomo začeli izvajati 121 milijonov evrov vreden jamstveni instrument za kulturne in ustvarjalne sektorje, ki bo podpiral tudi avdiovizualne projekte. Pričakujemo, da bo ustvaril za več kot 600 milijonov evrov bančnih posojil.” Na konferenci sta kot govornika sodelovala tudi predsednik festivala  festivala Pierre Lescure in renomirana režiserja Costa Gavras i Pawel Palikowski.

Obiskovalci festivalske MEDIA stojnice Ustvarjalne Evrope so se lahko vsak dan med 13. in 18. majem udeleževali številnih predstavitev inovativnih MEDIA podprtih projektov in pobud, ki spremljajo trende na področju digitalnega premika, razvoja občinstev in novih poslovnih modelov.

Avtor fotografij: Jean-Pierre Clatot.

 

*Zaradi različne metodologije zbiranja rezultatov, lahko pride do določenih razhajanj med statistikami EACEA/EK in CED Slovenija.