Praznovanje 25. obletnice MEDIE na Filmskem tednu Evrope

/
Filmski teden Evrope 2016 (FTE), ki med 4. in 14. majem poteka v 12 slovenskih mestih po Sloveniji in na 30 brezplačnih projekcijah nudi ogled osmih kakovostnih filmov s podporo MEDIE (med njimi so tudi prejemniki nagrade Evropskega parlamenta LUX), je bil slavnostno odprt 8. maja ob 18. uri v kranjskem kinu Cineplexx.

Približno sto ljubiteljev kakovostnega filma je uvodoma pozdravil vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič, druženje po ogledu filma Mustang, letošnjega LUX nagrajenca, pa so udeleženci nadaljevali ob torti, ki jim jo je podaril CED Slovenija ob praznovanju 25. rojstnega dne podprograma MEDIA.

Dan kasneje, na dan Evrope, se je izolske FTE projekcije Dobrodušnega velikana v Art kinu Odeon udeležila predstavnica CED Slovenija Sabina Briški. Udeležence je v imenu organizatorjev in partnerjev FTE (mreža pisarn Europe Direct, predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, lokalni kinematografi in Center Ustvarjalna Evropa) pozdravila. Z veseljem je poudarila evropsko priznana prizadevanja Izole pri razvoju filmske kulture. Festival Kino Otok je za letošnjo izvedbo prvič uspešno pridobil sredstva Ustvarjalne Evrope MEDIE. V Art kinu Odeon, ki je aktiven član združenja Europa Cinemas in čez leto skrbi za ponudbo kakovostnih vsebin, pa je 8. maja v sodelovanju z zavodom Otok in Evropsko filmsko akademijo že četrtič potekal Evropski dan mladega filmskega občinstva.

Avtorice fotografij:
– dogodek v Kranju: Nives Zalar
– dogodek v Izoli: Petra Božič, Špela Čižman