Novice

19. filmski festival Kino Otok podpira Ustvarjalna Evropa MEDIA

V maju in juniju bodo projekcije ter srečanja s filmskimi ustvarjalci potekali v Ljubljani ter v art kinematografih v Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu. Glavnina festivala bo v Izoli med 7. in 11. junijem. CED Slovenija bo na festivalu Kino Otok izvedla delavnico »S konkretnimi koraki do trajnostnih kulturnih dogodkov«.

Priložnosti · 21. aprila 2023

Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema bo z 19. izdajo ponovno pozdravil poletje, v Izoli se bo med 7. in 11. junijem 2023 odvila glavnina festivalskega dogajanja. V maju in juniju bodo kinootoške projekcije ter srečanja s filmskimi ustvarjalci potekali tudi v Slovenski kinoteki in Kinodvoru v Ljubljani ter v art kinematografih v Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu.

Motovila (CED Slovenija) je partner festivala Kino Otok. Prav tam bomo v sodelovanju z Umanotero, Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj, izvedli delavnico »S konkretnimi koraki do trajnostnih kulturnih dogodkov« (Izola, 8. junij), ki bo namenjena praktičnim rešitvam za bolj trajnostno delovanje kulturnih organizacij v času podnebne krize. Več kmalu.

Festival ostaja netekmovalen, pristno posvečen avtorskemu filmu in razvoju filmske kulture. Prikazali bodo več kot 100 celovečernih in kratkih filmov, številne projekcije bodo potekale ob prisotnosti filmskih ustvarjalcev. V Izoli in v drugih festivalskih kraji boste deležni svežega izbora kakovostnega avtorskega filma, filmskih pogovorov in prepoznavnih domačih ter tujih gostov.

Na primer, v sekciji Evropa 2.0, ki jo je Otok uvedel kot obeležje Evropskega leta kulturne dediščine, kot filmski dvojček predstavijo evropska filma, film iz zgodovine in sodoben film, ki se tematsko ali oblikovno povezujeta. Letos bo filmski dvojček postavljal vprašanja o rasizmu v zahodnem svetu in njegovi sodobni reviziji: prikazali bodo nemi kratki film Georgesa Mélièsa iz leta 1902, Pustolovščine Robinsona Crusoeja, in ga postavili ob bok belgijskemu filmu Življenje in čudne presenetljive pustolovščine Robinsona Crusoeja … (Benjamin Deboosere, 2023), ki ni le sodobna adaptacija romana, temveč razmislek o mitu belega rešitelja neciviliziranih, ki ga je znameniti roman sooblikoval.

Filmski program sekcije Podmornica na Otoku je namenjen otrokom, mladim, družinam in šolskim skupinam. Del programa so filmske projekcije po izboru mladih filmskih selektorjev iz osrednje Slovenije in slovenske Istre, ki bodo izbrane filme na festivalu tudi v živo predstavili občinstvu.

Celoten program 19. Kino Otoka bo objavljen v maju, festivalska ekipa ga bo v živo predstavila 24. maja 2023 ob 12. uri v Kinodvoru v Ljubljani in 30. maja 2023 ob 11. uri v Art kinu Odeon v Izoli. 19. izdajo festivala Kino Otok podpira tudi Ustvarjalna Evropa MEDIA.

Festival Kino Otok sledi trajnostni zavezi in nazivu Prireditev brez odpadkov, ki ga v Sloveniji podeljujejo Ekologi brez meja: prizadeva si zmanjšati škodljive vplive delovanja na okolje, ki vključuje spodbujanje uporabe javnega prevoza in potovanj z vlakom namesto z letalom, nižje naklade festivalskih tiskovin, ponovno uporabo predmetov in opreme ter sodelovanje s partnerji, ki omogočajo ekološko in lokalno ponudbo.