Novice

10 let EU nagrade za književnost

Ob 10. obletnici podeljevanja nagrade EU za književnost je konzorcij evropskih združenj knjigotržcev, pisateljev in založnikov skupaj z Evropsko komisijo pripravil poseben natečaj za vse prejemnike nagrade EUPL. Na natečaju za kratko zgodbo sodelujeta tudi Gabriela Babnik in Jasmin B. Frelih. Do 21. okt. 2018 oddajte glas za najljubšo kratko zgodbo!

Nagrada EU za književnost (European Union Prize for LiteratureEUPL) se podeljuje obetavnim književnikom iz sodelujočih držav v programu Ustvarjalna Evropa. Namen EUPL je opozoriti na bogato in raznoliko sodobno književnost v Evropi, spodbuditi izmenjavo del v tem prostoru in zanimanje za nenacionalno književnost. Iz Slovenije so doslej nagrado prejeli Nataša Kramberger za delo Nebesa v robidah (2010), Gabriela Babnik za roman Sušna doba (2013) in Jasmin B. Frelih za roman Na/pol (2016).

Letos, v Evropskem letu kulturne dediščine, EUPL praznuje 10. obletnico. Ob tej priložnosti je konzorcij treh evropskih združenj, tj. European and International Booksellers Federation, European Writers’ Council, Federation of European Publishers – knjigotržcev, pisateljev in založnikov, ki podeljuje nagrado, skupaj z Evropsko komisijo pripravil poseben natečaj za vse prejemnike nagrade EUPL. Nagrajence so povabljeni k predložitvi originalne kratke zgodbe na temo »Evropska zgodba / European Story«. Na natečaju je sodelovalo 36 avtorjev iz 26 evropskih držav, med njimi tudi slovenska nagrajenca Gabriela Babnik in Jasmin B. Frelih. Do vseh predloženih zgodb lahko dostopate v izvirniku in prevodih tukaj.

Zmagovalec bo prejel nagrado mednarodne strokovne žirije in nagrado po izboru občinstva. Do 21. oktobra 2018 lahko podprete svojo najljubšo kratko zgodbo in si prislužite udeležbo na slavnostni podelitvi nagrad, ki bo novembra 2018 na Dunaju.