Novice

Poziv za umetniško rezidenco EUDigitalDeal

Za umetnike, ki raziskujejo prepletenost med novimi tehnologijami in demokracijo. Poleg Kersnikove pozive za rezidence razpisali tudi projektni partnerji. Rok prijave: 30. november 2023. Aktivnost je del projekta EUDigitalDeal s podporo Ustvarjalne Evrope.

Priložnosti · 20. oktobra 2023

Zavod Kersnikova je v projektu EUDigitalDeal razpisal poziv za umetniško rezidenco, ki raziskuje prepletenost med novimi tehnologijami in demokracijo. Na rezidenčno bivanje vabi mednarodne in domače umetnike, ki raziskujejo pojem hibridne inteligence in različne načine, kako se medsebojno povezujejo rastline, živali (biološki pojavi) in tehnološke aplikacije, algoritmi in entitete (tehnološki procesi). Razpis je odprt do 30. novembra 2023 do 23:59 po srednjeevropskem času.

V okviru projekta EUDigitalDeal je odprtih 11 umetniških rezidenc, kjer bodo umetniki lahko raziskovali različne teme, od pojma resnice v informacijski dobi, kot jo oblikujejo algoritmi, pristranskosti umetne inteligence, tehnološke tesnobe, razlik, ki nastajajo zaradi digitalizacije, in načinov za njihovo odpravljanje do novih oblik nadzora, inteligence, življenja, državljanstva ali dela.

Na pozivu izbrani umetniki bodo prejeli 25.000 EUR za končan projekt, mentorstvo v razvojni fazi inkubacije in priložnost, da svoje delo predstavijo na festivalih partnerskih organizacij v konzorciju, kot na primer na Ars Electronica, Onassis Stegi, Laboral.

Rezidence EUDigitalDeal

Poleg Zavoda Kersnikova so pozive za rezidence EUDigitalDeal razpisali tudi drugi partnerji v projektu. Seznam rezidenc je naveden spodaj. Podrobnosti pozivov so dostopne na povezavi tukaj (.pdf). Rok za prijavo na vse navedene rezidence je do 30. novembra 2023 do 23:59 po srednjeevropskem času.

NE SPREGLEJTE: 6. novembra ob 15.00 uri CET bodo gostitelji rezidenc projekta EUDigitalDeal predstavili odprte pozive za umetnike. Kratki prezentaciji bo sledil Q&A, kjer bodo predstavniki organizacij odgovarjali na vaša vprašanja. Prijavite se lahko tukaj. Vabljeni!

  • Ars Electronica (Avstrija): rezidenca What’s new/s? za umetnike, ki želijo razkriti posledice algoritemskega novinarstva in oblikovati novo hibridno medijsko arhitekturo, ki usklajuje uporabo tehnologije z etičnimi novinarskimi praksami.
  • Center za promocijo znanosti (Srbija): rezidenca Silver-surfers’ twilight za umetnike, ki želijo raziskovati sodoben digitalni svet in/ali vloge, položaj ter perspektivo, ki jo je v tem svetu dobila starejša populacija iz Srbije.
  • Kulturværftet (Danska): rezidenca New Imaginaries za umetnike, ki želijo raziskati, kako je lahko logika (algoritem), po kateri se razvija nova tehnologija, bolj pregledna in ponovno uporabljena.
  • FZC/etopia (Španija): rezidenca Techno-anxiety & the digital divide za umetnike, ki želijo raziskati, kako se prepletajo tehnologija, tesnoba in družba neenakosti.
  • GLUON (Belgija): rezidenca Artificial Empathy za umetnike, ki v svojem delovanju obravnavajo etična vprašanja povezana s podatki in umetno inteligenco.
  • LABoral (Španija): rezidenca Digital public infrastructure for engaged communities za umetnike, ki želijo raziskati načine, kako lahko javna uprava spodbuja spletno povezovanje in povezovanje v živo.
  • ONASSIS STEGI (Grčija): rezidenca Designing for living together za umetnike, ki želijo razmisliti o alternativni in decentralizirani uporabi umetne inteligence.
  • Pro Progressione (Madžarska): rezidenca Keep up or miss out za umetnike, ki želijo ustvariti interdisciplinarni projekt, kjer si zamislijo svet, v katerem tehnološki napredek služi, podpira in povzdiguje človeške vrednote.
  • Sineglossa (Italija): rezidenca The enchantment of truth za umetnike, ki bodo ustvarili umetniško delo, ki nagovarja vprašanja dezinformacij v luči AI.
  • Waag Futurelab (Nizozemska): rezidenca Imagine robots za umetnike, ki želijo obravnavati problematiko AI robotov.