Novice

ZAPS predstavlja evropsko platformo za arhitekturne natečaje

Na Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) je 22. in 23. maja potekal delovni sestanek projektne skupine ARCH‐E, evropskega projekta s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

Priložnosti · 6. junija 2023

ZAPS je na tiskovni konferenci v Ljubljani predstavil projekt ARCH-E, Evropska platforma za arhitekturne natečaje, katerega glavni cilj je spodbujanje odličnosti arhitekturnih rešitev v evropskem grajenem okolju z večjo uporabo arhitekturnih natečajev in premagovanje različnih ovir pri čezmejnem sodelovanju na področju arhitekturnih storitev. Oblika in izvedba natečajev se v posameznih državah članicah namreč zelo razlikujeta v odvisnosti od nacionalnih predpisov in tradicije.

Prav zato bo partnerski konzorcij, katerega del je tudi ZAPS, vzpostavili zemljevid ARCH‐E s primerjalno analizo natečajev v posameznih državah, ki vključuje pregled merodajnih predpisov, statističnih podatkov in ključnih dejavnikov v praksi. Predvidena je izdelava večjezičnega slovarja merodajnih strokovnih in pravnih izrazov na področju natečajev in izdelava poročila o potrebah in pričakovanjih natečajnikov.

Nova spletna platforma ARCH‐E bo na enem mestu objavila vse pridobljene podatke in povezave na tekoče natečaje in s tem omogočila lažje čezmejno udeležbo na natečajih. Platforma bo posebej podpirala sodelovanje depriviligiranih skupin – žensk in mladih.

Projekt s podporo Ustvarjalne Evrope koordinira Bundeskammer der ziviltechniker (AT), kot partnerji pa sodelujejo ZAPS – Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (SI), Architect’s Council of Europe ACE (BE), Hrvatska komora arhitekata (HR), Syllogos architektonon Kyprou (CY), Bundesarchitektenkammer (DE), Technische universiteit Eindhoven (NL), Universitat Politecnica de Valencia (ES), SEPA Engineering gmbh (AT) in Magyar epitesz kamara (HU).