Novice

Miš založba uspešno zaključila projekt Smo to mi?

Miš založba je maja uspešno zaključila projekt Smo to mi? s podporo Ustvarjalne Evrope. V zadnjih dveh letih je izdala 8 evropskih prevodnih del, ki obravnavajo pomembne družbene ali osebne teme sodobnega sveta.

Priložnosti · 3. junija 2024

Miš založba je maja letos uspešno zaključila (glej FB @Miszalozba) projekt Smo to mi?. S podporo Ustvarjalne Evrope so v zadnjih dveh letih izdali 8 evropskih prevodnih del, ki obravnavajo pomembne družbene ali osebne teme sodobnega sveta – anksiozno motnjo, osamljenost, posledice izgorelosti, potrebo po skupnosti, vojno, izgubo bližnjega, migracije, revščino, integracijo, marginalizirane skupine, zapletene medčloveške odnose …

Naslovi prevedenih del:

  • Sjoerd Kuyper: Bizarno. Prevod iz nizozemščine v slovenščino: Katjuša Ručigaj.
  • Xavier-Laurent Petit: Medvedarjev sin. Prevod iz francoščine v slovenščino: Jedrt Maležič.
  • Mette Vedsø: 130 utripov na minuto. Prevod iz danščine v slovenščino: Darko Čuden.
  • Jaanus Vaiksoo: Čevelj št. 39. Prevod iz estonščine v v slovenščino: Julija Potrč Šavli.
  • Wilma Geldof: Odpor. Prevod iz nizozemščine v slovenščino: Stana Anželj.
  • Neda Alaei: To nisva midva. Prevod iz norveščine v slovenščino: Marija Zlatnar Moe.
  • Jasminka Tihi-Stepanić: Poletje na jezeru Čiče. Prevod iz hrvaščine v slovenščino: Damijan Šinigoj.
  • Nathalie Skowronek: Zemljevid obžalovanj. Prevod iz francoščine v slovenščino: Jedrt Maležič.
Miš založba in projekt Smo to mi? s podporo Ustvarjalne Evrope.

Kot del projektnih aktivnosti so v Sloveniji gostili dve avtorici izdanih del, dansko pisateljico Mette Vedsø, avtorico romana 130 utripov na minuto, ter hrvaško pisateljico romana Poletje na jezeru Čiče Jasminko Tihi-Stepanić. Izbrana dela so predstavili na številnih dogodkih in sejmih, urednica Nika Susman pa je projekt na povabilo Motovile (CED Slovenia) oktobra lani predstavila na Portugalskem, kjer se je udeležila mednarodnega srečanja urednikov in založnikov.

Ob koncu projekta je Miš založba zapisala: “Pomembno se nam zdi, da lahko mladi v sodobnem svetu, ki je prežet s skrbmi, strahom pred prihodnostjo, osamljenostjo in medsebojnim razdorom, uteho najdejo tudi v literaturi ter da lahko berejo dela, ki v njih vzbujajo empatičnost, kritično misel in čut za sočloveka.”