Novice

Začetek produkcije filma Zgodovina ljubezni

Režiserka in scenaristka Sonja Prosenc je 26. junija začela s produkcijo MEDIA podprtega filma Zgodovina ljubezni, samo dan zatem pa je projektu potrjena tudi produkcijska podpora sklada Eurimages! Snemanje prve slovensko-italijansko-norveške koprodukcije bo potekalo v Sloveniji in Italiji.

Rezultati · 28. junija 2017
Zgodovina ljubezni, Vir: Monoo
Zgodovina ljubezni, Vir: Monoo

Gre za psihološko dramo o dekletu, ki po materini smrti odkrije njeno skrivnost in se potopi v svet, ki je popolnoma drugačen od tega, ki ga je vajena. Glavni filmski lik bo v filmu upodobila mlada Doroteja Nadrah, poleg nje pa bo v filmu nastopil tudi znani norveški igralec Kristoffer Joner.

Produkcijska hiša Mono o, ki jo poleg Prosenčeve predstavljata producent Rok Sečen in direktor fotografije Mitja Ličen, je za Zgodovino ljubezni poleg sredstev podprograma MEDIA za razvoj prejela tudi drugo mednarodno razvojno podporo (sredstva sklada RE-ACT, štipendijo usposabljanja EAVE, predstavljanje na koprodukcijskem forumu WEMW 2016, sredstva slovenskega in norveškega filmskega inštituta ter podporo sklada Zefyr Media Fund Stavanger in nagradi Film London in New Cinema Network Espresso).

Samo dan po začetku snemanja Zgodovine ljubezni je ekipo izjemno razveselila tudi odlična novica, da je projekt uspešno pridobil tudi produkcijsko finančno podporo sklada Eurimages Sveta Evrope. Zgodvina ljubezni je tako eden izmed 25 izbranih projektov, med katerimi so tudi novi filmi vidnih režiserjev, kot so Terry Gilliam, Matteo Garrone, Asghar Farhadi, Pawel Pawlikovski, Laszlo Nemesz in drugi.

Sonja Prosenc je ena izmed vidnejših slovenskih režiserk mlajše generacije, katere prvenec Drevo je bil leta 2015 slovenski kandidat za tujezičnega oskarja. Film je bil razvit v okviru MEDIA usposabljanja EAVE ter uvrščen v tekmovalni program East of the West festivala v Karlovih Varih, kjer je požel dobre kritike.