Novice

Začetek oktobra v znamenju ustvarjalnosti žensk od modernizma dalje

ZRC SAZU vas vabi na serijo dogodkov v Ljubljani, ki jih pripravlja v okviru projekta MoMoWo s podporo Ustvarjalne Evrope. Napovedujejo drugo historično konferenco in delavnico projekta (3.–5. oktober), razstavo pionirk slovenske arhitekture in oblikovanja (3.–17. oktober) ter izid publikacije z vodenim brezplačnim ogledom po Ljubljani (10. oktober).

Kultura · 29. septembra 2016

MoMoWo-logoProjekt MoMoWoUstvarjalnost žensk od modernizma obravnava kulturni in družbeno-ekonomski pomen dosežkov žensk na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture in urbanizma, ki so/veljajo za tradicionalno moške poklice. Strokovni in širši javnosti je predstavljen pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske. Več o projektu na CED Slovenija.

Women designers, architects and engineers between 1946–1968

MoMoWo-konferenca&delavnica
Vir: MoMoWo.

Konferenca in delavnica je namenjena obravnavi ustvarjanja, dosežkov in življenja oblikovalk, arhitektk in gradbenih inženirk. Omogočila bo široko razpravo in izmenjavo izkušenj o evropskih ženskah, ki so delovale na različnih področjih oblikovanja, in je namenjena tako raziskovalcem kot študentom.

Ljubljana, 3.–5. 10. 2016
Lokacija: Atrij ZRC, Novi trg 2
Več informacij in program tukaj ali v zloženki (.pdf).
Prijave za udeležbo na naslovu doc. dr. Helena Seražin (helena@zrc-sazu.si).

V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja

Razstava v galeriji DESSA »V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja« (projekt MoMoWo/ZRC SAZU).
Vir: MoMoWo.

Arhitekturna razstava, ki sta jo pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, želi osvetliti življenje in delo spregledanega dela slovenskega arhitekturnega ustvarjanja in ponuja priložnost, da iz bogatega arhitekturnega opusa 20. stoletja izpostavimo tista dela, ki so le redko razstavljena in na ogled javnosti, vendar zato nič manj pomembna, kakovostna in večplastna.
Razstava je del programa 22. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti – Mesto žensk.

Otvoritev razstave: 3. 10. 2016 ob 19.00, Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Trajanje: 3.10.–17.10.2016
Vstop brezplačen
Produkcija: Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU

MoMoWo. Women. Architecture & Design Itineraries across Europe

MoMoWo-itinerar
Vir: MoMoWo.

Ob izidu arhitekturnega vodiča ste 10. oktobra 2016 ob 17. uri vabljeni na krajše vodstvo po itinerariju »Ljubljana – mesto žensk«. Med sprehodom po mestu se bomo ustavili na treh oziroma štirih lokacijah, ki so jih s svojim ustvarjanjem zaznamovale arhitektke, še več posegov žensk v urbano tkivo Ljubljane pa bodo organizatorji omenili sproti, med potjo.

Odhod izpred Knjigarne Azil, Novi trg 2, Ljubljana. Vodstvo je brezplačno, zaželene pa so predhodne prijave na kmohar@zrc-sazu.si. Več o vodstvu in prijave na povezavi, arhitekturni vodič pa je dostopen tukaj.

Več o seriji dogodkov projekta MoMoWo tukaj (.pdf).