Novice

Slovenski animatorji na Visegrad Animation Forumu

Društvo slovenskega animiranega filma partner na MEDIA podprtem Visegrad Animation Forumu 2016 – dva slovenska projekta sodelovala na uradnem koprodukcijskem pitchingu, domač sektor in nov katalog predstavljeni na Slovenskem zajtrku, 13 domačih ustvarjalcev pa je dogodek izkoristilo za predstavljanje projektov in mreženje.

Rezultati · 16. maja 2016

V Trebonu je med 3. in 5. majem, vzporedno z največjim češkim mednarodnim festivalom animiranega filma Anifilm, potekala letošnja edicija Visegrad Animation Foruma (VAF). V koprodukcijskem dogodku, ki je letos ponovno prejemnik 52.000 EUR podpore podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope, kot partner sodeluje tudi Društvo slovenskega animiranega filma (:D’SAF!).

Letošnja edicija je bila po oceni DSAF najboljša doslej: v kategoriji kratkih animiranih filmov in TV serija in TV special formatov je prispelo rekordno število projektov iz Evrope in tudi drugih celin. Slovenija je preko Društva slovenskega animiranega filma bila udeležena z dvema projektoma: Princ Ki-Ki-Do Grege Mastnaka (produkcija Ozor) med TV serijami in Še eno! med kratkimi filmi (avtorica Tina Zadnik, Visoka šola za umetnost v Novi Gorici). Oba projekta sta se predstavila na javnem pitchingu, avtorji pa so sodelovali na intenzivnih delavnicah z mednarodnimi mentorji.

Iz Slovenije so se dogodka udeležili Matija Šturm kot predstavnik :D’SAF! in član odbora VAF, Igor Prassel (Animateka oz. Društvo 2 koluta), Viva Videnović (Strup produkcija), Grega Mastnak in Mojca Zlokarnik (Ozor), Tina Zadnik,  Marija Nemec, Damir Grbanović (VŠU v Novi Gorici), Lea Vučko, Miha Šubic (Film Factory), Toni Mlakar (Invida), Zarja Menart (samostojna ustvarjalka), Matej Lavrenčič (samostojni ustvarjalec).

Viva Videnovič in Grega Mastnak (foto: DSAF)

Na tridnevnem dogodku se je DSAF predstavil tudi s slovenskim zajtrkom za vse udeležence dogodka, kjer so predstavili novi katalog slovenskega animiranega filma 2014-18, festival Animateka in možnosti sofinanciranja mednarodnih koprodukcij v sklopu slovenskih javnih virov.

Dogodka se je udeležilo več 140 gostov: avtorjev, producentov, distributerjev in drugih iz različnih delov Evrope. Zmagovalni projekt in projekt s posebno omembo v okviru pitchinga tv serij sta se avtomatično uvrstila na priznani dogodek Cartoon Forum, zmagovalni projekt v kategoriji kratkih animiranih filmov pa je prejel denarno nagrado v višini 2000 EUR.

Udeleženci VAF 2016 (foto: DSAF)