Novice

Vabljeni na pogovor s Piotrom Pazińskim

Založba Pivec je v prevodu Klemna Piska pravkar izdala roman Piotra Pazińskega »Penzion«. S poljskim pisateljem, prejemnikom nagrade EU za književnost, bo v Mariboru (24. jan.) in Ljubljani (25. jan.) klepetala Tina Podržaj. Ne spreglejte, vstop prost!

Kultura · 13. januarja 2017

Roman Penzion prinaša pripoved o poljskih Judih – o tistih, ki še vedno živijo na Poljskem, pa tudi o tistih, ki so tam živeli nekoč, danes pa ostajajo navzoči v zavesti in spominu naslednjih generacij. Začne se s prihodom mladeniča iz Varšave v letovišče, ki ga je kot otrok pogosto obiskoval z babico. Zdaj v penzionu sreča nekaj ostarelih gostov – to so Judje, ki so preživeli holokavst in se ga spominjajo kot majhnega dečka. V penzionu se preteklost srečuje s sedanjostjo, vse se odvija kakor v snu, kakor da bi tam od mrtvih vstali duhovi umrlih, z njimi vred pa tudi vsi njihovi prepiri, pomenkovanja in nekdanji pripetljaji. Za starejše se zdi preteklost tako blizu, da je skorajda mogoče stopiti vanjo, toda njihov luknjičast spomin načenjajo najrazličnejše starostne blodnje. Spoznanje, da so pravzaprav zadnje priče predvojnega sveta poljskih Judov, je za mladeniča tragično, zato se čuti dolžnega, da jim na jesen življenja stoji ob strani. V romanu, iz katerega žari človeška toplina, hkrati pa ga prežema rahla ironija, je poglobljeno prikazano, na kakšen način je judovska tradicija še vedno ohranjena na Poljskem in kako raznolika je pravzaprav.

Pivec-Utrip-Evropske-LiteratureZaložba Pivec vas v okviru projekta Utrip evropske literature s podporo Ustvarjalne Evrope vabi na predstavitev prevoda romana poljskega pisatelja Piotra Pazińskega Penzion. Avtor je za roman leta 2012 prejel nagrado EU za književnost (EUPL), v slovenščino pa ga je prevedel Klemen Pisk.

S Piotrom Pazińskim se bo pogovarjala in pogovor prevajala Tina Podržaj: 
– 24. januarja 2017, ob 18. uri v Salonu uporabnih umetnosti na Glavnem trgu v Mariboru
– 25. januarja 2017, ob 17:30. uri v Mini teatru na Križevniški 1 v Ljubljani
Več o avtorju, romanu in prevajalcu tukaj (.pdf).

VSTOP PROST!

Predstavitev bo vključena tudi med prireditve ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta ŠOA – SPOMINJAJMO SE 2017, ki ga organizira Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Poleg omenjenega romana Penzion je Založba Pivec v okviru projekta Utrip evropske literature izdala tudi delo Anne Kim Zamrznjeni čas v prevodu Tanje Petrič.