Novice

Vabilo na predstavitev mednarodnega projekta Naša mala knjižnica

11. marec 2015, Trubarjeva hiša literature v Ljubljani

Kultura · 4. marca 2015

Sodobnost International bo v sredo, 11. marca, ob 11. uri v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani predstavila mednarodni projekt Naša mala knjižnica, ki je med drugim tako navdušil predstavnike Evropske komisije, da so mu prisodili kar 98 točk od 100!

Glavna cilja projekta sta spodbujanje in dvig bralne pismenosti, ki je po zadnjih mednarodnih raziskavah PISA med slovenskimi 15-letniki pod povprečjem držav OECD. Predstavili bomo naš prispevek k reševanju te problematike. Projekt NMK spodbuja veselje do branja kakovostnih del tako pri otrocih kot pri starših in mentorjih.

Mednarodni del projekta Naša mala knjižnica se posveča vprašanju, kako uveljaviti slovenske avtorje na tujih trgih. Kako najti dobrega založnika, ki bi bil pripravljen ne le izdati knjigo slovenskega avtorja, ampak jo tudi primerno promovirati? Kako slovenskemu avtorju poiskati tuje bralce? Naš projekt  ponuja odgovore tudi na ta vprašanja.

Na koncu bomo predstavili šest odličnih knjig, ki so izšle v okviru projekta NMK in so delo vrhunskih slovenskih, poljskih in litovskih avtorjev. Antonov cirkus Petra Svetine je ilustriral Damijan Stepančič, Groznovilco v Hudi hosti Jane Bauer pa angleška ilustratorka Caroline Thaw. Deli izvrstne poljske pisateljice Anne Onichimowske Sanje, ki so odšle ter Pečka, kapica in puding sta ilustrirali Krystyna Lypka-Sztarbałło in Agata Dudek, prevedla pa Jana Unuk. Litovska slikanica Junaček Travček in njegova pustolovščina Ingride Vizbaraitė z ilustracijami Marije Smirnovaitė ter duhovita zbirka kratkih zgodb Mala zima Kęstutisa Kasparavičiusa sta izšli v prevodu Klemna Piska.
Poleg vodje projekta Anje Keber se nam bodo pridružili Jana Bauer, pisateljica in urednica, Damijan Stepančič, večkrat nagrajeni ilustrator, in Jana Unuk, prevajalka.

Projekt Naša mala knjižnica je letos uspešno pridobil podporo na novih evropskih razpisih Ustvarjalna Evropa, v podprogramu kultura / Evropski projekti sodelovanja 2014. Med 337 vlogami, ki so prispele na razpis, je bilo v financiranje sprejetih 37 projektov.

Vljudno vabljeni.

Besedilo: KUD Sodobnost

Več informacij o projektu: CED Slovenia