Novice

Vabilo na konferenco in delavnico projekta MoMoWo

ZRC SAZU oktobra letos organizira konferenco in delavnico v okviru projekta MoMowo, podprtega iz programa Ustvarjalna Evropa, podprograma Kultura. Do 15. aprila 2016 vabljeni k oddaji prispevkov za konferenco, rok za oddajo člankov je 15. september 2016.

Kultura · 16. februarja 2016

V Ljubljani bo od 3. do 5. oktobra 2016 potekala druga historična konferenca in delavnica projekta MoMoWoUstvarjalnost žensk od modernizma dalje / Women’s creativitiy since the modern movement, namenjena obravnavi ustvarjanja, dosežkov in življenja oblikovalk, arhitektk in gradbenih inženirk, ki so delovale v obdobju med letoma 1946 in 1968, v večini evropskih držav zaznamovanem z intenzivno obnovo povojne družbe in urbanih okolij.

Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta, k sodelovanju vabi avtorje, ki bodo v prispevkih obravnavali to obdobje, organizatorja pa še posebej zanima, kako so politične in družbene spremembe tega obdobja vplivale na ženske, dejavne v ustvarjalnih poklicih.
Več o konferenci in vsebinskih sklopih najdete na povezavi tukaj.
Več o predložitvi prispevkov na konferenco tukaj.

Rok za oddajo povzetkov (v angleščini, največ 300 besed) je 15. april 2016.
Rok za oddajo člankov (v angleščini, največ 5000 besed) je 15. september 2016.
Povzetke skupaj s kontaktnimi podatki pošljite na prijavnem obrazcu na elektronski naslov helena.serazin@zrc-sazu.si.

Interdisciplinarni projekt MoMoWo obravnava kulturni in družbeno-ekonomski pomen dosežkov žensk na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture in urbanizma, ki so/veljajo za tradicionalno moške poklice. Namen MoMoWo je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane evropske kulturne dediščine 20. stoletja, ki so jo ustvarile ženske, dejavne na zgoraj omenjenih področjih. Projekt bo podpiral in ustrezneje ovrednotil dosežke tudi sedanje generacije ustvarjalk in s tem pomagal utreti pot bodočim generacijam žensk v ustvarjalnih poklicih.

Pri projektu, uspešnem na razpisu za projekte sodelovanja (večjega obsega) 2014, kot partner iz Slovenije sodeluje ZRC SAZU, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta. Vodja projekta je Politecnico di Torino (IT), ostali partnerji pa so Iade Instituto de Artes Visuais Design Marketing, S.A (PT), SITI – Istituto Superiore Sui Sistemi Territoriali per L’innovazione (IT), Universidad de Oviedo (ES), Universiteit Leiden od(NL), Universite Pierre Mendes France (FR).

MoMoWo-logo