Novice

Ustvarjalna Evropa tudi na frankfurtskem knjižnem sejmu

Največji svetovni dogodek na področju založništva, ki bo letos med 9. in 23. oktobrom, prvič vključuje tudi sejem za kulturne in ustvarjalne sektorje – THE ARTS+ (19. okt.). Založniki, ki pripravljate projektno vlogo na razpis za projekte literarnega prevajanja 2017, vabljeni na predstavitev (20. okt.).

Kultura · 10. oktobra 2016

Četrta industrijska revolucija v umetnosti – THE ARTS+

TheArts+Frankfurtski knjižni sejem v letošnji program vključuje tudi sejem THE ARTS+, ki je zastavljen kot enodnevna konferenca (19. oktober) in večdnevni mednarodni sejem za ekonomiko v kulturi. Tema razprav bodo nove poslovne možnosti za kulturne in ustvarjalne sektorje s poudarkom na najnovejših digitalnih tehnologijah, vključno s 3D tiskom, umetno inteligenco in virtualno realnostjo.
Sejem je namenjen umetnikom, arhitektom, muzejskim kuratorjem/kustosom, strokovnjakom za avtorske pravice in/ali intelektualno lastnino, idr. Program je dostopen tukaj.

Ustvarjalna Evropa za založnike

creative-europeZaložniki lahko prisluhnete podrobnostim in novostim razpisa za prevajanje literarnih del s pomočjo Ustvarjalne Evrope za leto 2017. Na predstavitvi bodo sodelovali predstavniki Evropske komisije (DG EAC) in kolegi iz Centra Ustvarjalna Evropa v Nemčiji. Dogodek bo 20. oktobra v hali 4.C (soba Entente), in sicer s pričetkom ob 9.30 (v nemščini) in 11.00 (v angleščini). Zainteresirani založniki lahko v zvezi s programom kontaktirate Katharino Weinert (weinert@ced-kultur.eu), ki bo v Frankfurtu na voljo tudi za svetovanje.

Komisija poudarja, da bo naslednji razpis, ki bo objavljen predvidoma februarja 2017, vključeval tudi Kategorijo 2 in torej sklenitev t. i. okvirnega sporazuma o partnerstvu, ki bo založbam za prevod, objavo in promocijo leposlovnih del evropskih avtorjev omogočil 4-letno podporo v skupni višini do 400.000 EUR. POZOR: Tovrstni razpis za pridobitev večletnega sporazuma bo objavljen zadnjič do konca izvajanja programa Ustvarjalna Evropa.

Na vsa dodatna vprašanja vam že v Frankfurtu lahko odgovorita Arnaud Pasquali iz Izvajalske agencije EACEA in Piero Fratini iz DG EAC. Morda je to odlična priložnost, da predstavnikom Komisije in Izvajalske agencije osebno sporočite svoje (ne)strinjanje glede avtomatičnih točk, ki se podeljujejo za avtorje, ki so prejeli nagrado EUPL, ali kakršen koli drug komentar ali predlog za izboljšanje sheme, s katero EU podpira evropsko književnost.

Več o frankfurtskem knjižnem sejmu tukaj.
Predstavitev Slovenije na sejmu tudi letos organizira Javna agencija za knjigo RS. Slovenija naj bi sicer bila častna gostja sejma leta 2020 ali 2021.