Novice

Uprizarjati spol – ples razlik

»Kje se ples kot živa uprizoritvena oblika umetnosti sreča s spolom kot živečim uprizorjenim izrazom jaza«, je središčna tema 23. Mednarodnega festivala Mesto žensk, ki med 6. in 14. oktobrom 2017 v Ljubljani ponuja pester program, tudi s podporo Ustvarjalne Evrope.

Kultura · 22. septembra 2017

Mesto_zensk_PerformingGender.pngUprizarjati spol – ples razlik (Performing Gender – Dance makes differencies) je dvoletni evropski projekt sodelovanja med Italijo, Slovenijo, Španijo, Nizozemsko in Veliko Britanijo, pri katerem sodelujejo Gender Bender Festival (Bologna, IT) skupaj s centrom Centro per la Scena Contemporanea (Bassano del Grappa, IT), Yorkshire Dance (Leeds, VB), Mesto žensk (Ljubljana, SI), Paso a 2 Certamen Coreográfico (Madrid, ES) in Theaterfestival Boulevard (‘s-Hertogenbosch, NL).

Kje se ples kot živa uprizoritvena oblika umetnosti sreča s spolom kot živečim uprizorjenim izrazom jaza?

Projekt je namenjen raziskovanju spola in plesa ter spodbujanju novih naracij LGBTIQ identitet v Evropi. Pet mednarodnih ustvarjalk_cev in pet dramaturginj_ov se bo usposabljalo in ustvarjalo znotraj različnih lokalnih skupnosti ter kulturnih in družbenih okolij. Program bo združeval širok razpon dejavnosti: praktične in teoretične delavnice, razprave in sestanki, srečanja s strokovnjakinjami_ki in drugimi umetnicami_ki ter intenzivno delo z lokalno dramaturginjo.

Vabljeni na 23. Mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk,
6.–14. oktober 2017

Ustvarjalke_ci in dramaturginja se bodo prvič srečale_i na rezidenci v okviru 23. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti Mesto žensk v Ljubljani, med 7. in 13. oktobrom 2017. Zadnji dan rezidence bodo umetnice_ki delile_i proces raziskave in svoje prve performativne skice (dela v nastajanju) z občinstvom, in sicer 13. oktobra 2017 ob 18.30 v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana. Umetnice_ki, ki pri tem sodelujejo, so Nataša Živković (SI), Jija Sohn (NL), Roberta Racis (IT), Koldo Arostegui González (ES), Sophie Unwin (VB); in dramaturginja Tea Hvala (SI).
Dogodku sledi zaključno druženje ob ambientalni zabavi z glasbo. Dogodek po potekal v angleščini.
Vstopnine ni.

Program festivala ponuja pester program dogodkov, ki so del projekta Uprizarjati spol – ples razlik in s tem tudi prvega partnerskega srečanja in usposabljanja v Ljubljani:
“Odpreti ventile občutij” – Francis Bacon, Oona Doherty
Kurbazaspermo, Anna Linder
Družine drugače
Kvir gibi
Nove oblike družin, Éric Fassin
Lov na upanje, Oona Doherty
Mesto mrež

Več o projektu: www.performinggender.eu, FB: Performing Gender
Več o festivalu Mesto žensk: cityofwomen.org, FB: mesto.zensk

Oglejte si 2-minutni video: Teja Reba iz Mesta žensk je projekt Uprizarjati spol – ples razlik predstavila na dogodku »Sedemnajst ustvarjalnih na kupu«, ki ga je Motovila (CED Slovenija) organizirala 8. junija 2017 v Hiši EU.