Novice

UGM SEMINAR/PREDAVANJE – Socialistični realizem – partizanstvo – modernizem

V torek, 2. junija 2015, ob 18:00, v Umetnostni galeriji Maribor, predava dr. Miklavž Komelj, umetnostni zgodovinar in pesnik.

Kultura · 28. maja 2015

V okviru projekta Naši heroji|Heroes we love: Razstava in mednarodna konferenca, bo v torek, 2. junija 2015 ob 18:00, v Umetnostni galeriji Maribor, predavanje dr. Miklavža Komelja, ki bo poskušalo postaviti nekaj izhodišč za nov pogled na socialistični realizem, pri katerem moramo, če hočemo biti do njega pravični, upoštevati Leninovo tezo o filmu kot za boljševike najpomembnejši umetnosti.

Če v središče postavimo film, se nam socialistični realizem pokaže v nepričakovani luči; tam, kjer bi pričakovali rigidnost, se pogosto pokaže eksces povezan tudi s poskusom izoblikovanja nekega novega tipa humorja, ki je bil na unheimlich način povezan s terorjem druge polovice tridesetih let…Izhodiščna teza predavanja bo, da socialističnega realizma konceptualno ne gre v prvi vrsti razumeti kot umetnostni stil, ampak kot vprašanje transformacije energij, ki kulminira v bizarni izjavi Maksima Gorkega: »In mi moramo vzgajati v množici stremljenje k znanju kot biološki instinkt, kakršen je instinkt za nadaljevanje rodu – spremeniti moramo stvar spoznavanja v naslado.« Sledeč tej izjavi bo predavatelj poskušal odkrivati strukturne povezave socialističnega realizma s fenomeni, ki so videti od njega zelo oddaljeni ali veljajo celo za njegovo nasprotje. Poseben poudarek bo namenjen specifični usodi socialističnega realizma v Jugoslaviji.

Projekt Naši heroji|Heroes we love: Razstava in mednarodna konferenca, je sofinanciran s strani Evropske unije, v okviru programa Ustvarjalna Evropa, podprogram Kultura.

Dr. Miklavž Komelj je doktoriral iz umetnostne zgodovine na FF v Ljubljani. Doslej je izdal osem knjig poezije, najnovejša med njimi nosi naslov Noč je abstraktnejša kot n (Hyperion, Koper, 2014). Med njegovimi teoretskimi deli sta razprava Kako misliti partizansko umetnost? (Založba /*cf, Ljubljana, 2009) in zbirka esejev Nujnost poezije (Hyperion, Koper, 2010). Pravkar je izšla njegova knjiga Jugoslovanski nadrealisti danes in tukaj (Moderna galerija, Ljubljana, 2015). Pri založbi Hyperion bo letos z naslovom Ni spola v očesu fosila izšel njegov prevod izbrane poezije Djune Barnes z obsežno spremno študijo.

VLJUDNO VABLJENI! PROST VSTOP!

Več informacij o projektu na CED Slovenia.