Novice

Strategija enotnega digitalnega trga

V okviru izvajanja strategije enotnega digitalnega trga (>>) je Evropska komisija v začetku decembra, v svojem sporočilu za javnost (IP/15/6261, z dne 9. 12. 2015), objavila smernice za razširitev dostopa do spletnih vsebin (priponka 1 spodaj v angl.) in predstavila svojo vizijo posodobitve pravil EU o avtorskih pravicah (priponka 2 spodaj v angl.). Predstavljeni predlog […]

V okviru izvajanja strategije enotnega digitalnega trga (>>) je Evropska komisija v začetku decembra, v svojem sporočilu za javnost (IP/15/6261, z dne 9. 12. 2015), objavila smernice za razširitev dostopa do spletnih vsebin (priponka 1 spodaj v angl.) in predstavila svojo vizijo posodobitve pravil EU o avtorskih pravicah (priponka 2 spodaj v angl.).

Predstavljeni predlog uredbe o čezmejni prenosljivosti storitev spletnih vsebin si prizadeva za odpravo omejitev, da bi lahko državljani EU na potovanju imeli dostop do digitalnih vsebin, na katere so se naročili ali jih kupili doma. Čezmejna prenosljivost, ki je nova pravica EU za potrošnike, naj bi se uresničila leta 2017, ko bodo odpravljeni tudi stroški gostovanja v EU.

Na področju urejanja avtorskih pravic pa EK želi zagotoviti, da Evropejci lahko dostopajo do široke zakonite ponudbe vsebin ter da so hkrati avtorji in drugi imetniki pravic bolje zaščiteni in pravično plačani. Sodobnejši in bolj evropski okvir bo koristil tudi ključnim sektorjem na področju izobraževanja, kulture, raziskav in inovacij. Omenjeni načrt naj bi se uresničil v prihodnjih šestih mesecih z zakonodajnimi predlogi in političnimi pobudami, pri katerih se bodo upoštevali prispevki z različnih javnih posvetovanj.

Komisija je prav tako predlagala tudi nova pravila za izboljšanje varstva evropskih potrošnikov pri spletnem nakupovanju in za pomoč podjetjem pri čezmejni prodaji (IP/15/6264, z dne 9. 12. 2015 >>).

Predstavljena nova pravila, ki se nanašajo na avtorske pravice in digitalne pogodbe (IP/15/6264), so prvi zakonodajni predlogi v okviru strategije enotnega digitalnega trga. Do konca prihodnjega leta bo predstavljenih skupaj 16 pobud, sporoča Komisija.

Vir in več v IP/15/6261 >>