Novice

Slovenske organizacije na razpisih Ustvarjalna Evropa 2022 pridobile 5,6 milijona EUR

Motovila (CED Slovenija) z navdušenjem sporoča, da je na razpisih Ustvarjalna Evropa za leto 2022 kar 52 slovenskih organizacij prejelo podporo EU, ki jim bo omogočila razvoj in izvedbo vrhunskih kulturnih, filmskih in medijskih projektov.

Rezultati · 7. junija 2023

Skupno je bilo podprtih 63 projektov, v katerih sodelujejo slovenske organizacije, ki so pridobile podporo EU v višini 5,6 milijona evrov. Slovenske organizacije so ustvarile več kot 290 mednarodnih kulturnih povezav s partnerji iz 36 različnih držav.

Skupna podpora EU za 63 projektov znaša 5,6 milijona EUR, od tega 4 milijone EUR za projekte KULTURA, 1,1 milijona EUR za projekte MEDIA ter pol milijona EUR za projekte iz medsektorskega sklopa, ki spodbuja povezovanje avdiovizualnih in drugih kulturnih sektorjev in omogoča tudi podporo za novičarske medije. Med posameznimi kulturno-umetniškimi področji glede na skupno višino podpore film in knjiga zasedata najvišje mesto. Sledita arhitektura in oblikovanje ter uprizoritvene umetnosti, vključno z glasbo.

Podobno kot v preteklih letih je med uspešnimi največ zasebnih organizacij (39), od tega velika večina nevladnih organizacij (28), manjše pa je število javnih zavodov (13), ki sodelujejo v projektih s podporo Ustvarjalne Evrope.

Večina organizacij ima sedež v Ljubljani (34), kar odraža bogato in raznoliko kulturno sceno v prestolnici ter njeno vpetost v mednarodne kulturne tokove. Opažamo pa tudi vse več organizacij s sedežem v drugih slovenskih statističnih regijah. Na zemljevidu uspešnih so tako tudi organizacije iz Maribora, Trbovelj, Ajdovščine, Celja, Idrije, Kopra, Kranja, Lendave, Medvod, Murske Sobote, Nove Gorice, Ptuja, Škofje Loke in Slovenj Gradca.

Slovenske organizacije so skupaj ustvarile 294 mednarodnih povezav s partnerji iz 36 različnih držav, največ iz Hrvaške (36), Italije (31) in Nemčije (20).

Program Ustvarjalna Evropa se je izkazal kot ključen in nepogrešljiv mehanizem EU za spodbujanje in podporo evropskega kulturnega in ustvarjalnih sektorjev. Podpora, ki so je prejele slovenske organizacije, ima dolgoročne učinke na njihov razvoj in mednarodno prepoznavnost. S sodelovanjem v projektih, ki jih financira Ustvarjalna Evropa, se organizacije povezujejo z drugimi evropskimi partnerji, krepijo mreže ter si pridobivajo nove izkušnje in znanje. Poleg tega se odpirajo vrata za mednarodno sodelovanje, kar jim omogoča večjo prepoznavnost in doseg njihovih aktivnosti.

Nacionalni Centri Ustvarjalna Evropa, vzpostavljeni v 40 evropskih državah, delujejo kot vstopna točka za vse, ki želijo sodelovati v programu. Naloge Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji (CED Slovenija) ob podpori Evropske komisije in Ministrstva za kulturo izvaja zavod Motovila.

Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji je ključnega pomena za uspeh slovenskih organizacij v programu. S svojimi izkušnjami in znanjem pomaga organizacijam pri pripravi kakovostnih projektov ter iskanju ustreznih partnerjev. Poleg tega ustvarja ugodno okolje za izmenjavo idej in povezovanje med slovenskimi in evropskimi ustvarjalci.

S programom Ustvarjalna Evropa Evropska unija spodbuja ustvarjalnost ter prispeva k bogatenju evropske kulturne dediščine. Slovenske organizacije s svojim uspehom dokazujejo, da so enakovreden del evropskega ustvarjalnega prostora.

Rezultati za Slovenijo za leto 2022 po posameznih sklopih:
KULTURA: 42 projektov – 4 milijoni EUR za 37 organizacij
MEDIA: 18 projektov – 1,1 milijona EUR za 11 organizacij
Medsektorski sklop: 3 projekti – pol milijona EUR za 4 organizacije

Slovenija v Ustvarjalni Evropi – »LETNIK 2022«*

AFRONT zavod za prostorsko inovativnost (KULTURA)
ARCTUR (KULTURA)
Arsmedia d.o.o. (MEDIA)
Beletrina (KULTURA)
Bunker [2 projekta] (KULTURA)
Cankarjev dom / LIFFE (MEDIA)
Center Rog (KULTURA)
CONA (KULTURA)
Delavski dom Trbovlje [2 projekta] (KULTURA)
Društvo Igor Zabel (KULTURA)
Društvo Jasa [2 projekta] (KULTURA)
Društvo slovenskih književnih prevajalcev (KULTURA)
Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta / Animateka (MEDIA)
Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken / FeKK (MEDIA)
DSAF – Društvo slovenskega animiranega filma (MEDIA)
EPEKA (KULTURA)
Fakulteta za arhitekturo UL (KULTURA)
Flota (KULTURA)
Glasbarium (KULTURA)
HKD Pomurje (KULTURA)
Invida d.o.o. (CROSS)
IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti (KULTURA)
Kersnikova [2 projekta] (KULTURA)
Kino Šiška [2 projekta] (KULTURA)
KUD Sodobnost Internationial [3 projekti] (KULTURA)
Kulturni center Danilo Kiš [2 projekta] (KULTURA)
LGL – Lutkovno gledališče Ljubljana (KULTURA)
Maska [2 projekta] (KULTURA)
MGLC Mednarodni grafični center (KULTURA)
Moderna galerija (KULTURA)
Muzej za arhitekturo in oblikovanje (KULTURA)
Nomad Dance Academy Slovenija (KULTURA)
NT&RC d.o.o. (CROSS)
Nukleus film Slovenia (MEDIA)
PiNA (KULTURA)
Prostorož (KULTURA)
Radio Tednik Ptuj d.o.o. (CROSS)
Razvojna agencija ROD (KULTURA)
Stara Gara (MEDIA)
Vertigo, zavod za kulturne dejavnosti [5 projektov] (MEDIA)
VigeVageKnjige (KULTURA)
Založba Malinc (KULTURA)
Založba Pivec (KULTURA)
ZAPS – Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (KULTURA)
Zavod Carnica (KULTURA)
Zavod Časoris (CROSS)
Zavod Id20 (KULTURA)
Zavod Otok (MEDIA)
Zavod Sploh (KULTURA)
ZRC SAZU (KULTURA)
Art kino mreža (MEDIA)

*Opozarjamo, da se podatki o številu in višini podpore EU lahko še spremenijo.