Novice

Slovenija v petem letu Ustvarjalne Evrope do petih milijonov evrov

Slovenski kulturni in ustvarjalni sektor se je tudi v letu 2018 ponovno nadpovprečno odrezal na razpisih Ustvarjalne Evrope (2014–2020). V petem letu izvajanja tega programa EU domače organizacije s področja kulture, filma idr. ustvarjalnih sektorjev presegajo že dosežene rekorde iz prejšnjih let – slovenski vodje projektov Kultura in MEDIA so namreč letos skupaj pridobili skoraj 5 milijonov evrov podpore EU!

Za medije · 20. decembra 2018

Na avdiovizualnem področju je za nami najuspešnejše leto črpanja sredstev iz podprograma MEDIA. 15. obletnico sodelovanja Slovenije v instrumentu EU za podporo filmskemu in avdiovizualnim sektorjem zaznamuje trojni rekord: na razpisih je bilo uspešnih največ domačih organizacij doslej (16), podprtih je bilo največ projektov (33) in dosežen najvišji znesek skupaj pridobljene podpore EU, tj. 778.604 EUR.

Tudi v okviru podprograma Kultura se za Slovenijo nadaljuje trend višanja podpore EU na letni ravni! 13 slovenskih vodij projektov sodelovanja, prevodnih projektov in evropskih platform je več kot 2,5-krat povečalo znesek, ki so ga domače organizacije pridobile v prvem letu izvajanja programa (2014), in tokrat doseglo rekordnih 4,1 milijona evrov podpore EU (4.102.784 EUR). V evropskih projektih sodelovanja in platformah pod vodstvom organizacij iz drugih držav sodeluje še 22 slovenskih partnerjev. Nekatere izmed uspešnih organizacij sodelujejo celo v dveh podprtih projektih Kultura, skupaj pa je 31 slovenskih organizacij letos ustvarilo 262 mednarodnih povezav v 38 različnih državah, od Portugalske do Gruzije in od Norveške do Tunizije.

Rezultati razpisov MEDIA in KULTURA so predstavljeni tukaj (celotno sporočilo za medije, .pdf).

Opisi podprtih projektov v slovenščini so dostopni v bazi uspešnih projektov na spletu CED Slovenija.
Več informacij o rezultatih Kultura in MEDIA je na voljo na spletni strani Izvajalske agencije EACEA.

Za dodatna pojasnila smo vam z veseljem na voljo:
– Mateja Lazar za podprogram Kultura (mateja.lazar@ced-slovenia.eu)
– Sabina Briški Karlić za podprogram MEDIA (sabina.briski@ced-slovenia.eu)

S prijaznimi pozdravi in dobrimi željami tudi za leto 2019 – naj bo uspešno in ustvarjalno!
Ekipa Motovile (CED Slovenija)