Novice

Kako Slovenija pri premoščanju posledic pandemije covid-19 rešuje svoj kulturni in ustvarjalni sektor

Akterji na področju kulture, filma in drugih ustvarjalnih sektorjev sodijo med najbolj ranljive skupine – tiste, ki bodo najhuje čutile posledice izbruha pandemije novega koronavirusa. Med prvimi so zaprli svoja vrata, odpovedali dogodke ali jih prestavili na splet, ustavili dejavnost in pri tem utrpeli ogromne izgube. Zbrali smo podatke o ukrepih in novih težavah na obzorju …

Dejavnosti · 21. aprila 2020

Evropska komisija ocenjuje, da je kulturni in ustvarjalni sektor med petimi najbolj prizadetimi sektorji. Članice Evropske unije so zato že sprejele številne ukrepe za blaženje posledic epidemije tega sektorja.

V Sloveniji ukrepe za omilitev posledic epidemije tudi za področje kulturnega in ustvarjalnih sektorjev prinaša Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP). Interventni zakonodajni akt na splošno zagotavlja tri milijarde evrov za davčne, socialne in gospodarske ukrepe za pomoč organizacijam in posameznikom, ki jih je prizadela epidemija. Zakon, ki je bil sprejet 2. aprila, v Uradnem listu (št. 49/2020) pa objavljen 10. aprila, je stopil v veljavo 11. aprila 2020 in bo veljal do konca maja ali junija.

Motovila je TUKAJ zbrala podatke o ukrepih in novih težavah na obzorju:
– Končno tudi ukrepi za pomoč KUS
– IN NOVE TEŽAVE NA OBZORJU … zamrznitev izvrševanja proračuna
– OBČINSKA RAVEN – primer MOL
– Sektorski ukrepi za pomoč samozaposlenim
– Predstavniki sektorja prek krovnih organizacij pozivajo k dodatnim nujnim ukrepom