Novice

Sedem najbolj ogroženih prizorišč kulturne dediščine v Evropi

V letu 2016 je beneška laguna prepoznana kot najbolj ogroženo prizorišče kulturne dediščine v Evropi. Po mnenju Europe Nostre nič bolje ne kaže prizoriščem kulturne dediščine v Armeniji, Estoniji, Franciji, Grčiji, Španiji, Turčiji in na Finskem.

Europa Nostra, ki je tudi odgovorna za podelitev istoimenske nagrade EU za kulturno dediščino, je objavila seznam sedmih najbolj ogroženih prizorišč kulturne dediščine v Evropi (7 Most Endangered) za leto 2016. To so arheološko najdišče Ererouyk in vas Anipemza v Armeniji, morska utrdba Patarei v Talinu v Estoniji, letališče Helsinki-Malmi na Finskem, premični most Colbert v Dieppu v Franciji, predel Kampos na grškem otoku Iosu, samostan svetega Antona Padovanskega v Extremaduri v Španiji in starodavno turško mesto Hasankeyf z okolico. Kot najbolj ogrožena je beneška laguna v Italiji. Razlog propadajočemu stanju so predvsem pomanjkanje sredstev ali strokovnega znanja oziroma neustrezna skrb za varovanje dediščine ali slabo načrtovanje varstva.

Več lahko preberete na spletu Europa Nostra, EK ali MMC RTV Slovenija (piše Pina Gabrijan).

Europa Nostra skupaj z European Investment Bank Institute (EIBI) in Council of Europe Development Bank kot pridruženim partnerjem, od januarja 2013 izvaja triletni projekt popularizacije dediščine (Mainstreaming Heritage) s podporo Ustvarjalne Evrope, v okviru katerega vsako leto opozori na najbolj ogrožena prizorišča kulturne dediščine v Evropi.

7-europa-nostra