Novice

Rezultati Ustvarjalna Evropa 2021 – MEDIA

Motovila s ponosom obvešča o odličnih rezultatih predstavnikov slovenskega kulturnega in ustvarjalnih sektorjev na prvih razpisih programa EU Ustvarjalna Evropa (2021–2027), ki so bili izpeljani v letu 2021. Izkupiček v podprogramu MEDIA: 18 projektov – 1 milijon EUR za 16 organizacij.

Ob zaključku leta 2022 Motovila obvešča šele o rezultatih razpisov za leto 2021 zato, ker je Evropska komisija spremenila razpisni postopek, vključno s sistemom sklepanja pogodb in obveščanja o rezultatih. Nacionalni centri CED namreč lahko javnost obveščajo o rezultatih in promovirajo podprte projekte šele, ko so med Evropsko komisijo in prejemniki podpore sklenjene vse pogodbe. Za razpise 2021 se je ta postopek zaradi dodatnih zamud pri lansiranju nove generacije Ustvarjalne Evrope še dodatno zavlekel in šele zdaj je končno nastopil trenutek, ko lahko veseli in ponosni razglasimo, da tudi v aktualno sedemletno obdobje slovenska kultura in film vstopata z odlično popotnico.

Evropska unija je na razpisih programa Ustvarjalna Evropa v letu 2021 podprla 59 evropskih projektov, v katerih sodeluje 57 slovenskih organizacij. Nekatere so vključene v več projektov, tako da skupna vrednost 70 pridobljenih podpor EU znaša 9,7 milijona EUR. Slovenske organizacije so ustvarile več kot 230 mednarodnih kulturnih povezav. Anja Mugerli je za delo Čebelja družina prejela nagrado EU za književnost EUPL.

Ustvarjalna Evropa MEDIA

MEDIA avdiovizualnim in filmskemu sektorju v različnih tematskih sklopih omogoča podporo za razvoj AV projektov, distribucijo, promocijo evropskih filmov, televizijskih vsebin in videoiger ter strokovna usposabljanja za producente, režiserje in scenariste idr. AV strokovnjake. Podpira tudi mreže evropskih filmskih festivalov, kinematografov ter ponudnikov videa na zahtevo.

Ustvarjalna Evropa – MEDIA je v letu 2021 Sloveniji prinesla …

… 18 podprtih projektov, v katerih sodeluje
… 16 slovenskih organizacij, od tega 11 NVO, 3 podjetja in 2 javna zavoda,
… 11-krat v vlogi vodje in
… 7-krat kot partner
… je na razpisih 2021 skupaj pridobilo 1.024.488,34 EUR podpore EU za projekte, s katerimi bodo
… ustvarile 38 mednarodnih povezav*
… s partnerji iz 20 različnih držav, največ s Hrvaško (4), po tri iz Avstrije, Češke, Francije, Severne Makedonije, Italije, Španije, Srbije itd.[1]

[1] Sledijo PL (2-krat) ter BA, BE, DE, GE, HU, IE, LV, SE, NO, RO, SK (vsi 1-krat).