Novice

REMIX COMIX – strip za dediščino na festivalu Tinta

REMIX COMIX s podporo Ustvarjalne Evrope na festivalu Tinta v Ljubljani, 5.-8. oktober 2023, kjer se ob tridnevni konferenci obeta tudi več razstavnih dogodkov in performans, ki jih bodo v AKC Metelkova mesto ustvarili umetniki in umetnice, gostje rezidenčnega programa.

Priložnosti · 19. septembra 2023

Mednarodni projekt Remix Comix je nastal kot pobuda šestih nevladnih kulturnih organizacij iz Slovenije, Srbije, Češke in Nizozemske. Dvoletni projekt se osredotoča na sodobni avtorski strip oziroma na potencial stripa ter umetnosti pri grajenju skupnosti oziroma opolnomočenju različnih marginalnih skupin. Projekt, ki je do sedaj doživel več etap v režiji partnerskih organizacij v tujini, se v času festivala Tinta od 5. do 8. oktobra 2023 ustavlja tudi v Ljubljani, kjer se ob tridnevni konferenci obeta tudi več razstavnih dogodkov in performans, ki jih bodo v AKC Metelkova mesto ustvarili umetniki in umetnice, gostje rezidenčnega programa.

Dogajanje se v Ljubljani osredotoča na AKC Metelkova mesto, ki kot eden redkih preostalih avtonomnih prostorov ponuja zatočišče različnim ustvarjalcem, pripadnikom ranljivih skupin in raznoterih subkultur. Metelkova je umetnikom, ki jih Forum Ljubljana gosti na rezidenčnem programu v Ljubljani, služila tudi kot navdih za ustvarjanje: poleg stripovskih poslikav na metelkovskem obzidju avtorjev Terezie Unzeitigove in Borisa Stanića, se prav tam obeta še postavitev nove skulpture dveh srbskih umetnikov Konstantinosa Petrovića in Vladimirja Ilića. Plesalki in igralki iz Nizozemske, Nivin Baranbo in Jos Daamen, bosta na podlagi zbranih zgodb o metelkovski zgodovini in folklori zasnovali novo performativno delo in ga predstavili zbrani publiki. Večmedijski dogodek zaokroža krstna predstavitev novega video eseja o Metelkovi, pod katerega se podpisuje domača videastka Kristina Kokalj. Zbrani ekipi se z novim delom v okviru javnih umetniških intervencij Celostna umetnina Metelkova, v produkciji KUD Mreža, pridružuje še v Berlinu živeči libanonski umetnik Mazen Kerbaj. Novoustvarjena dela tematizirajo dediščino in pomen avtonomnih kulturnih prostorov, kot tudi drugačne oblike družbenosti in skupnosti, ki se v teh okoljih oblikujejo in živijo. Pripadniki teh skupin se bodo na delavnicah, srečanjih in pogovorih tudi aktivno vključevali v delo z umetniki.

Program v Ljubljani zaokroža tridnevna mednarodna konferenca (5.-7. oktober) posvečena dodatnemu premisleku o temah, ki jih izpostavlja projekt Remix Comix. Kakšna je vloga stripa v družbi in kakšne učinke lahko proizvaja, kakšna je njegova moč pri ustvarjanju (umetniških) skupnosti in kako lahko strip pripomore k izboljšanju socialne in kulturne prepoznavnosti oz.  družbene vključenosti različnih marginaliziranih družbenih skupin – to so nekateri osrednji poudarki, o katerih bodo spregovorili številni domači in tuji gosti.

REMIX COMIX URNIK

 • UMETNIŠKE RESIDENCE: 20. sept.–8. okt. 2023
 • KONFERENCA: STRIP IN SKUPNOST
  Atrij ZRC, četrtek, 5. okt. 2023, 18.00–20.00
  Atrij ZRC, petek, 6. okt. 2023, 16.00–19.15
  Kino Šiška, sobota, 7. okt. 2023, 14.00–19.45
 • RAZSTAVE
  Atrij ZRC, četrtek, 5. okt. 2023, ob 19.15: razstava stripovskih del, nastalih na delavnicah s starejšimi občani (Center Aktivnosti Fužine – CAF, DUC Tabor), ter z učenci OŠ PP Levstikov trg – Center Janeza Levca, stripov in knjižnih izdaj sodelujočih na konferenci …AKC Metelkova mesto, petek, 6. okt. 2023, ob 20.30:
  *poslikave in kiparsko delo na obzidju. Avtorji: Terezie Unzeitigová, Boris Stanić, Konstantinos Petrović, Vladimir Ilić, Mazen Kerbaj
  *performans avtoric Jos Daamen in Nivin Baranbo
  *premiera videa Kristine Kokalj
 • DELAVNICE
  *DobraVaga, petek, 6, okt. 2023, ob 17.00: Kutikuti (FI): Lokalni čopiči, risarska delavnica
  *Kino Šiška, sobota, 7. okt. 2023, ob 16.00: Petra Gosenca (Društvo Gumb) & Andrej Štular: Za boljši jutri, stripovska delavnica za otroke
  *Vodnikova domačija Center, ned., 8. okt. 2023, ob 11.00: Ta ljudske v stripu, pripovedovalski dogodek in stripovska delavnica za otroke
 • VODSTVO
  *AKC Metelkova mesto, nedelja, 8. okt. 2023, ob 11.00
  *AKC Metelkova nekoč, danes, jutri vodi Nataša Serec (KUD Mreža)

Več informacij tukaj.