Novice

Religija pri oblikovanju evropske kulturne identitete

Muzej krščanstva na Slovenskem, Stična

Kultura · 24. marca 2015

V petek, 3. oktobra 2014, bo Muzej krščanstva na Slovenskem gostil partnerje projekta Religion in the Shaping of European Cultural Identity (RISECI).
Vodja projekta je ustanova Blanquerna Observatory on Media, Religion and Culture, ki je deluje v okviru Fundacio Blanquerna v Barceloni, med soorganizatorji projekta pa so poleg Muzeja Krščanstva na Slovenskem tudi University of Edinburg – Centre for Theology and Public Issues iz Škotske in The Sigtuna Foundation iz Sigtune na Švedskem.

V srečanja je predvidena tudi predstavitev interaktivne aplikacije o stiških rokopisih, ki jo je muzej načrtoval in izpeljali v okviru projekta RISECI.

O aplikaciji:

Z interaktivna aplikacijo, ki bo dopolnila stalno razstavo, se znameniti srednjeveški stiški rokopisi simbolično vračajo v kraj svojega nastanka in bodo ponovno zbrani na enem mestu. Dvojezična aplikacija omogoča obiskovalcem prebiranje vsebin v slovenskem in angleškem jeziku. Osnovni namen aplikacije je predstaviti zgodovino stiških rokopisov od ok. 1175 do 15. stoletja in pojava prvih tiskanih knjig. Stiški rokopisi imajo znotraj 1700 let dolge zgodovine krščanstva na Slovenskem pomembno vlogo pri posredovanju znanja iz širšega evropskega prostora, posredovanju duhovnega in verskega sporočila ter duhovnega v umetnosti. Ta duhovni vpliv je vstopil in se razširil po Evropi tudi preko rokopisov, pri čemer pod zemljepisnim imenom Evropa ne razumemo samo ozemlja, ampak tudi stičišče kulturnih izrazov in verovanj. Virtualna razstava prav tako preko rokopisov prikazuje Evropo kot prostor, v katerem se je versko izražanje pričelo in ohranjalo skozi stoletja prav zahvaljujoč dejavnosti ustanov, kot so to bili samostani.

Spletna stran projekta RISECI
Več o projektu na CED Slovenija