Novice

Razstava (Pre)tihotapljene antologije

Grad Gewerkenegg, Idrija (9. september – 2. november 2014)

Kultura · 2. oktobra 2014

Občasna mednarodna razstava o tihotapljenju z naslovom (Pre)tihotapljene antologije je del dejavnosti, ki jih izvaja Mestni muzej Idrija v sodelovanju s partnerji iz Rijeke in Italije. Predstavljena so umetniška dela ter dokumentarno in historično gradivo domačih in tujih avtorjev ter institucij, ki jih je strokovna komisija izbrala na podlagi mednarodnega javnega poziva, muzeološki del razstave pa je zaradi razširjenosti in pomena tihotapljenja na Idrijskem delo Mestnega muzeja Idrija.

O razstavi
Tihotapljenje je neizogibno povezano z mejami – dejanskimi in abstraktnimi – zato skušamo na razstavi zarisati mejo med dobrim in slabim, dovoljenim in prepovedanim, legitimnim in legalnim. Izpostaviti želimo številne razsežnosti tihotapljenja kot vseprisotnega družbenega fenomena; od hudomušnih pripovedi kontrabantarjev do resnih posledic organizirane tihotapske dejavnosti. Pri zgodovinski interpretaciji se osredotočamo zlasti na geografsko območje Trst-Idrija-Rijeka, ob vprašanju družbene tolerance do tihotapljenja pa nas posebej zanima vidik pozitivnega vrednotenja tihotapcev v slovenskem mitološkem izročilu.

Več informacij o dogodkih ob razstavi tukaj

Razstava je del projekta Antologije tihotapljenja, ki je prejel sofinanciranje v okviru programa Kultura (sklop 1.2.1) za leto 2012.