Novice

Razpis za nominacije sedem najbolj ogroženih prizorišč kulturne dediščine v Evropi

Rok za prijavo: 15. september 2024. Priporočamo obisk spletnih info seminarjev, ki jih brezplačno organizira Europa Nostra.

Razpisi · 2. junija 2024

Europa Nostra, ki je tudi odgovorna za podelitev istoimenske nagrade EU za kulturno dediščino, je objavila razpis za nominacije sedmih najbolj ogroženih prizorišč kulturne dediščine v Evropi (7 Most Endangered) za leto 2025.

Po vsej Evropi se naša skupna kulturna dediščina sooča z vse večjimi grožnjami: naravnimi nesrečami in nesrečami, ki jih povzroči človek, vplivi podnebnih sprememb, konflikti, zanemarjanjem, neustreznim razvojem ali pomanjkanjem sredstev. Če poznate pomembno dediščino v Evropi, ki je ogrožena, jo predlagajte v program 7 najbolj ogroženih prizorišč kulturne dediščine. Nominirate lahko tako materialno kot nematerialno dediščino, ne glede na to, ali je v javni ali zasebni lasti.

Kdo lahko kandidira?

  • Predstavništva držav, članic in pridruženih organizacij združenja Europa Nostra (glej seznam).
  • Javni in zasebni organi, dejavni na področju kulturne dediščine v državah, kjer Europa Nostra še ni zastopana.
  • Organizacije, ki so članice Evropske zveze za kulturno dediščino – European Heritage Alliance.
  • Partnerji vozlišča evropske dediščine – European Heritage Hub.
  • Posamezni člani združenja Europa Nostra.

Rok za prijavo je 15. september 2024.
Več informacij o razpisu je na povezavi tukaj.
Povezava do prijavnega obrazca je tukaj.

Kako prijaviti ogroženo dediščino?

Vabljeni na enega od spletnih seminarjev, ki jih organizira Europa Nostra:

  • Ponedeljek, 3. junij, 11.00-12.00 CET | Prijavite se tukaj
  • Sreda, 3. julij, 11.00- 12.00 CET | Prijavite se tukaj

Na spletnih seminarjih boste prejeli koristne informacije in nasvete o tem, kako najbolje pripraviti in predložiti nominacijo za program 7 najbolj ogroženih območij 2025.
Oba spletna seminarja bosta obravnavala isto temo in bosta potekala v angleščini.

Spletna seminarja sta brezplačna, vendar je prijava obvezna. Navodila, kako se pridružiti spletnim seminarjem, bodo prijavljenim udeležencem poslana po elektronski pošti en dan pred spletnim seminarjem, ko se zaključi prijava.

O programu 7 najbolj ogroženih

Europa Nostra: Plečnik Stadium, Ljubljana, Slovenia. Photo credits: Maruša Vehovar.

Program 7 najbolj ogroženih vodi Europa Nostra v sodelovanju z Inštitutom Evropske investicijske banke (EIB). Program podpira tudi program Ustvarjalna Evropa Evropske unije kot del projekta Europa Nostra European Cultural Heritage Agora.

Program 7 najbolj ogroženih se izvaja že od leta 2013 in je del kampanje civilne družbe za reševanje ogrožene dediščine Evrope. V večini primerov je uvrstitev ogroženega območja na seznam katalizator in spodbuda za mobilizacijo potrebne javne ali zasebne podpore, vključno s financiranjem. Objekti, uvrščeni na seznam, so upravičeni tudi do nepovratnih sredstev EIB v višini 10.000 EUR.

Preverite 63 ogroženih spomenikov in območij dediščine iz 31 držav po Evropi, ki so bili izbrani od leta 2013. Med njimi je tudi Plečnikov stadion v Ljubljani.