Novice

Ptuj bo konec avgusta evropska prestolnica poezije

Dnevi poezije in vina na sporedu že dvajsetič! Gostje, letos iz petnajstih različnih držav, se bodo od 21. do 27. avgusta predstavili v osmih krajih po Sloveniji in zamejstvu. Prisluhnite furlanskemu narečju iz Italije in jeziku ljudstva Sami z Norveške – premierno na festivalu!

Kultura · 2. avgusta 2016

21.–23. avgust 2016, Večeri pred Dnevi, različni kraji po Sloveniji in v zamejstvu 
24.–27. avgust 2016, Dnevi poezije in vina, Ptuj

Foto: Boris B. Voglar
Foto: Boris B. Voglar

Festival Dnevi poezije in vina bo letos še posebej pester, saj bo na sporedu že dvajsetič. Predfestivalsko dogajanje se bo začelo v nedeljo, 21. avgusta s tridnevno kanadsko prevajalsko delavnico in nadaljevalo na tradicionalnih Večerih pred Dnevi, ki se bodo 23. avgusta odvijali v osmih krajih po vsej Sloveniji in v zamejstvu. Glavno festivalsko dogajanje med 24. in 27. avgustom pa poleg nenadomestljivih velikih večernih pesniških branj in koncertov, okroglih miz in drugega programa prinaša tudi popoldanski program na reki Dravi s pesniškimi branji, glasbenimi gosti in vinsko pokušnjo, ki ga organizator pripravlja v sodelovanju z Dravskimi elektrarnami Maribor.

Pesniški gostje letos prihajajo iz petnajstih različnih držav in pišejo v štirinajstih jezikih, pri čemer bomo na festivalskem odru premierno slišali furlansko narečje iz Italije in jezik ljudstva Sami z Norveške. Prisluhnili bomo tudi častnim gostom, ki so letos štirje: Vlada Urošević iz Makedonije, Veno Taufer iz Slovenije, Charles Simic iz ZDA in Ko Un iz Južne Koreje.

Priznani vinarji, pretežno iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija, bodo letos znova napolnili vinski oltar na Vrazovem trgu, večinoma z vini zadnjega letnika. Letos se bo predstavilo kar nekaj vinarjev, ki bodo sodelovali prvič, ter nekaj ekoloških in biodinamičnih pridelovalcev. Njihova vina lahko degustirate vsak dan od 19. ure dalje na osrednjem festivalskem prizorišču.

Glasbena bera letošnjega festivala bo izbrana: na glavnem festivalskem odru na Ptuju bodo nastopili Magnifico, Katja Šulc & band, Fräulein Hona in za zaključek Neisha s skupino. Priča bomo otvoritvi razstave Rudija Skočirja Posvetilo ljubezni v Majšperku, Balakanalije Samire Kentrić v galeriji Gema in še in še.

Pridružite se dvajsetim Dnevom poezije in vina!

Več na www.stihoteka.com in https://www.facebook.com/dnevipoezijeinvina/.

Festival Dnevi poezije in vina je del pesniške platforme Versopolis, ki jo koordinira Beletrina in s podporo Ustvarjalne Evrope. Več o platformi na CED Slovenija tukaj.