Novice

Prvi rezultati slovenskih prijaviteljev na razpisih Ustvarjalne Evrope – MEDIA

Objava prvih rezultatov razpisov Ustvarjalne Evrope – podprograma MEDIA za podporo producentom pri razvoju samostojnih filmskih projektov in selektivno podporo distributerjem je prinesla odlične novice in nadaljevanje uspešnega črpanja evropske podpore za slovenske avdiovizualne projekte.

Rezultati · 21. julija 2014

PODPORA USTVARJALNE EVROPE ZA RAZVOJ IGRANEGA FILMA “DOBER DAN ZA DELO”
Dober dan za delo, drug film scenarista in režiserja Martina Turka v produkciji Bela filma, je v okviru prvega roka razpisa za podporo razvoju projektov v kategoriji celovečernih igranih filmov dobil peto najvišjo oceno med 37 izbranimi projekti iz več kot 30 držav. To bo producentki Idi Weiss omogočilo črpanje 30.000 EUR evropskih sredstev za nadaljnji razvoj tragi-komične drame o Andreju (35), ki obupano potrebuje službo in si za njo tudi zelo prizadeva, po ponesrečenem spletu vrste okoliščin pa svoja prizadevanja usmeri v zasledovanje neznanca, za katerega meni, da je nezasluženo dobil prav „njegovo“ službo.
Kot poudarja Weissova, film skozi mikro svet glavnega junaka reflektira čas v katerem živimo in v katerem se zdi, da je človeško dostojanstvo poteptano, pohlep in sebičnost pa bolj cenjena od pozitivnih vrednot. Aktualnost brezkompromisne zgodbe o brezposlenem človeku – s katero se lahko poistoveti številno občinstvo – neodvisni strokovni ocenjevalci Evropske komisije pozitivno ocenjujejo ter dodajajo, da prijaviteljsko podjetje izkazuje dobro in realno poznavanje trgov ter ponuja temeljito strategijo distribucije in marketinga. V oceni projektne vloge, nagrajeni z visokih 93 od možnih 100 točk, strokovna žirija poudarja: Nekaj klasičnega je v tej zgodbi o človekovem padcu in drsenju navzdol skozi spiralo, ki se konča v tragediji. Hkrati ji komični podton daje svežino in lažje sprejemanje tega, kar se bo neizogibno zgodilo.

SLOVENSKI DISTRIBUTERJI USPEŠNI TUDI V USTVARJALNI EVROPI
Tri slovenska distributerska podjetja so na prvem roku razpisa EAC/S22/2013 uspešno pridobila 35.500 EUR MEDIA podpore programa Ustvarjalna Evropa za distribucijo 8 tujih evropskih filmov:
* Cinemania group – 16.600 EUR za projekte A Long Way Down (UK), Two Days, One Night / Deux jours, une nuit (NL), Diplomacy / Diplomatie (FR) in The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared / Hundraarigen som klev ut Genom Fönstret och försvann (SE)
* Continental Film – 5.300 EUR za projekt We are the Best! / Vi är bäst! (NO)
* Fivia – 13.600 EUR za projekte Antiboy (DK), Walesa. Man of Hope / Walesa. Czlowiek z nadziei (PL) in Sacro GRA (IT).

Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji iskreno čestita podjetjem Bela film, Cinemania Group, Continental film in Fivia kot prvim uspešnim prijaviteljem na razpisih novega programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA!

Več informacij:
* Rezultati razpisa EAC/S30/2013 za podporo razvoju samostojnih projektov (rok 28. 02. 2014)
* Rezultati razpisa EAC/S22/2013 za podporo selektivni distribuciji (rok 28. 02. 2014)