Novice

Priložnosti za novinarje in organizacije s področja novičarskih medijev

Trenutno sta v sklopu projekta Cross-Border Local s podporo Ustvarjalne Evrope objavljena dva poziva za lokalne čezmejne ekipe vsaj dveh profesionalnih novinarjev ali lokalne novičarske organizacije.

Priložnosti · 11. januarja 2023

Potem ko je Evropska Komisija v letu 2022 objavila sedmerico uspešnih projektov evropskih novinarskih partnerstev s podporo Ustvarjalne Evrope, katerih cilj je okrepiti širši evropski sektor novičarskih medijev, so se pokazale priložnosti za majhne novičarske in medijske organizacije, ki se lahko prijavijo za finančno podporo v obliki dotacij.

Trenutno sta v sklopu projekta Cross-Border Local objavljena dva poziva za lokalne čezmejne ekipe vsaj dveh profesionalnih novinarjev ali lokalne novičarske organizacije:

(1) Poziv Local Cross Boarder Journalism za predložitev predlogov za novinarsko preiskavo o vseh vprašanjih, ki zadevajo Evropo in/ali so z njo povezana. Projekt bo podprl približno 60 sodelovanj (predvidena višina sredstev 600.000 EUR). Podpora krije delovni čas in stroške, kot so logistika, potovanja, zavarovanje, dostop do pravne podpore, prevodi, dostop do tehnologije in zbirk podatkov itd. Poleg finančne podpore lahko ekipe zaprosijo tudi za mentorstvo izkušenega strokovnjaka s poudarkom na preiskavi ali potrebi po usposobljenosti za določeno veščino.
Rok prijave je 16. marec ali 25. maj 2023.

(2) Poziv Investigation Grants for Environmental Journalism za predložitev predlogov za novinarsko preiskavo o okoljskih izzivih, ki so vezani na Evropo. Za ta poziv je namenjenih 700.000 EUR, v naslednjih 6 letih pa bo na voljo kar 20 rokov za prijavo.
Rok prijave je 27. april 2023.