Novice

Prejemniki nagrade EU za kulturno dediščino Europa Nostra za 2017

Evropska komisija in Europa Nostra sta 5. aprila razglasili 29 prejemnikov nagrade za področje kulturne dediščine. Med nagrajenci Slovenija žal ni zastopana.

Kultura · 24. aprila 2017

Dobitniki nagrade prihajajo iz 18 različnih držav, med njimi tudi iz sosednje Hrvaške in Italije. V kategoriji konzervatorstvo tako izpostavljamo Kapelo svetega Martina iz Starega Broda, Sisak (HR) in Piramide di Caio Cestio or Piramide Cestia, Rim (IT).  Nagrade so sicer podelili še v kategorijah 1) raziskave, 2) zasluge posameznikov ali organizacij in 3) izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje.

Neodvisna žirija je skupaj prejela 202 vlogi iz 39 držav, izbrala pa 29 prejemnikov. Nagrade bosta na slavnostni podelitvi 15. maja 2017 v mestu Turku na Finskem podelila Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics in svetovno znani operni pevec Plácido Domingo.

Več o letošnjih nagrajencih na Europa Nostra in EK.

Europa Nostra vas vabi k spletnemu glasovanju, prejemnikom nagrade bodo na slavnostni podelitvi na Finskem podelili tudi nagrado občinstva (Public Choice Award). Glasujete lahko do 3. maja 2017, s čimer si lahko prislužite vstopnico za ogled slavnostne podelitve na Finskem.

Kolaž nagrajencev 2017, vir: EK

V zadnjih petnajstih letih je bilo sicer vloženih kar 2.720 predlogov za nagrado, največ iz Španije, Združenega Kraljestva in Italije. Žirija je nagradila 455 projektov iz 34 držav. Med nagrajenimi prav tako prednjačijo projekti iz Španije (61 nagrad), sledijo jim projekti iz Združenega kraljestva (60 nagrad) in Italije (37 nagrad).

Več informacij o nagradi: Europa Nostra in CED Slovenija.