Novice

Predavanja Versopolis za mlade pesnike in literarne navdušence

Evropska platforma Versopolis s podporo Ustvarjalne Evrope omogoča dostop do brezplačnega programa z vrsto video predavanj, ki jih bodo vodili strokovnjaki s področja poezije.

Priložnosti · 3. aprila 2024

Evropska platforma Versopolis, ki jo koordinira Beletrina, bo v sklopu tečaja Versopolis Traineeship mladim pesnikom in literarnim navdušencem ponudila strnjen dvomodulni program z vrsto video predavanj, ki jih bodo vodili strokovnjaki s področja poezije.

Prvi modul se bo osredotočil na praktične vidike, kot so karierna orodja, založniški nasveti in osebnostni razvoj, drugi modul pa se bo poglobil v ustvarjalni proces in vključil tehnike pisanja, inovativno oblikovanje besedil in sodobna vprašanja v poeziji.

Prvo predavanje z naslovom Lecture on Poetry Translation and Being Translated je že dostopno na spletu in YouTube kanalu Versopolis. Ta modul, ki ga vodi Matthias Goeritz – priznani pesnik, znanstvenik in prevajalec -, je uvod v zapletenost prevajanja pesniškega izraza. Uvodni video, ki ga spremljajo ugledni strokovnjaki, kot so Mary Jo Bang, Volha Hapeyeva in Uda Strätling, ponuja redek vpogled v umetnost in metodologijo prevajanja poezije.

Evropska platforma “Versopolis – kjer živi poezija” združuje 30 kulturnih izvajalcev iz 21 držav EU in 7 držav zunaj EU. Projekt neguje evropsko poezijo in spodbuja umeščanje poezije v kulturno in družbeno okolje. Cilj projekta je trajno izboljšati karierne možnosti neuveljavljenih pesnic in pesnikov, omogočiti literarnim festivalom nadgrajevanje programa, povečati prisotnost evropske poezije na svetovnem kulturnem prizorišču ter povečati zanimanje za poezijo ter umetnost in kulturo na splošno.