Novice

Poziv UGM: reCITYing – primeri dobrih praks s področja reaktivacije urbanih središč

Umetnostna galerija Maribor kot del projekta reCITYing s podporo Ustvarjalne Evrope išče primere dobrih praks s področja reaktivacije urbanih središč. Rok za oddajo predlogov je 17. maj 2024.

Priložnosti · 27. februarja 2024

Umetnostna galerija Maribor (UGM) v okviru projekta reCITYing poziva k naboru izvedenih primerov dobrih praks s področja reaktivacije opuščenih prostorov (zgradb, trgov, predelov, četrti, industrijske in druge arhitekturne dediščine) v urbanih središčih z uporabo arhitekture in umetnosti. S pozivom nagovarja predvsem mlade ustvarjalce in profesionalce na področju arhitekture, urbanizma, produktnega oblikovanja, organizacije dogodkov in umetniške institucije ter akterje v različnih sferah umetniškega ustvarjanja, pri čemer želi spodbuditi aktivno izmenjavo znanj, veščin in strategij na področju regeneracije in reaktivacije urbanih središč in vzpostavitve začasnih inkubatorjev za umetnost in kulturo.

UGM k naboru vabi projekte, ki povezujejo:

  • arhitekturo + uprizoritvene umetnosti
  • arhitekturo + land art
  • arhitekturo + glasbo
  • arhitekturo + vizualne umetnosti

Rok za oddajo predlogov je 17. maj 2024.
Več informacij o pozivu in prijavi na spletni strani UGM.

12 izbranih projektov (3 iz vsake kategorije) bodo prihodnje leto v obliki predstavitvenih plakatov predstavljeni na International FAV Festival v Montpellierju v Franciji in na spletnih straneh ter socialnih omrežjih projekta reCITYing. 40 izbranih projektov bo vključenih v t. i. katalog dobrih praks, ki bo objavljen kot javno dostopen spletni katalog. Distribucija kataloga bo potekala po kanalih vseh partnerjev projekta.

O projektu

Cilj projekta reCITYing s podporo Ustvarjalne Evrope je spodbuditi razvoj raznolikih praks in aktivnosti, temelječih na načelih soudeležbe in soustvarjanja, ki bodo prispevale k ponovni uporabi in reaktivaciji trenutno opuščenih, praznih in/ali javnosti nedostopnih prostorov v urbanih središčih. Projekt je strukturiran kot rekurzivni niz ustvarjalnih delavnic, prostorskih instalacij in perfomansov, ki so dodatno podprte z aktivnostmi krepitve veščin, mobilnostjo deležnikov ter vključevanja javnosti.

Partnerski konzorcij projekta reCITYing sestavljajo: Univerza v Genovi (Italija) – vodilni partner, Leibniz Universität Hannover (Nemčija), Institute for Advanced Architecture of Catalonia (Španija), UGM | Umetnostna galerija Maribor in Association Champ Libre (Francija).