Novice

Politični dogovor o novi Ustvarjalni Evropi prinaša rekorden proračun

Trenutni programi financiranja EU se decembra zaključujejo in nadomestili jih bodo novi za obdobje 2021–2027.

Novo pri Ustvarjalni Evropi · 16. decembra 2020

14. decembra 2020 je bil po dolgotrajnih pogajanjih, ki so bila zaradi izrednih razmer vmes tudi prekinjena, sprejet težko pričakovani dogovor med Evropsko komisijo, Evropskim parlamentom in državami članicami EU o prihodnji Ustvarjalni Evropi.

Ustvarjalna Evropa je vodilni instrument EU, namenjen podpori evropskega kulturnega in ustvarjalnih sektorjev ter edini instrument EU, vzpostavljen posebej v ta namen. Za prihodnje sedemletno obdobje bo imel na voljo rekordnih 2,4 milijarde EUR.

Pravno besedilo morata zdaj dokončno odobriti še Evropski parlament in Svet. Program naj bi se začel izvajati v začetku leta 2021 in bo trajal do konca leta 2027. Pred tem pa je nujno potrebno pravno sprejetje svežnja o večletnem finančnem okviru EU in instrumenta za okrevanje NextGenerationEU.

Novi program bo še naprej spodbujal kulturno in jezikovno raznolikost, dediščino in konkurenčnost kulturnih in ustvarjalnih sektorjev. Poleg tega bo organizacijam in izvajalcem v teh sektorjih omogočal, da soustvarjajo in sodelujejo prek meja in dosežejo širše občinstvo ter pri tem obravnavajo aktualna družbena vprašanja in podpirajo umetnike. Prvič bo podprt tudi sektor novičarskih medijev, in sicer z različnimi ukrepi za spodbujanje medijske pismenosti ter pluralizma in svobode medijev v okviru medsektorskega sklopa.

Za več glej sporočilo za medije Evropske komisije z dne 14. december 2020.

Kaj pa CED Slovenija?

V predhodnem obdobju Motovila ostaja del evropske mreže centrov CED, kar je omogočila Evropska komisija – zaradi trenutnih razmer, ki povzročajo zamude, je centrom CED podaljšala mandat, da bi s tem v državah članicah ohranila neprekinjeno podporo sektorju. Vendar pa mora v tem obdobju nacionalno ministrstvo za kulturo zagotoviti financiranje za izvajanje dejavnosti CED. V praksi to pomeni, da bo od januarja dalje dejavnost, ki jo CED Slovenija izvaja v podporo sektorju, brez financiranja ministrstva precej okrnjena. Ne bomo na voljo za brezplačno pomoč in svetovanje, omejili bomo program strokovnega usposabljanja, promocije idr. aktivnosti.

Kar obžalujemo, saj je ta trenutek v obtoku kar 100 mednarodnih projektov Ustvarjalna Evropa, pri katerih sodeluje več kot 80 slovenskih organizacij, od tega skoraj 40 vodij projektov. In predvsem zato, ker je treba za prihajajoče razpise z rekordnim proračunom že sedaj začeti razvijati projektne ideje in iskati mednarodne partnerje!

Spremljajte nas!
#Motovila #CEDSlovenia #UstvarjalnaEvropa

PRIPOROČAMO
Sedem let Slovenije v Ustvarjalni Evropi. Zgodba o uspehu!
* Kakšna je vloga evropske mreže Centrov Ustvarjalna Evropa?
* Pregled rezultatov Ustvarjalna Evropa 2014–2020.
* Video serija »Uspešno … ustvarjalno. Praznujmo skupaj!«
* Video izjava predstavnikov Evropske komisije o uspehih Slovenije in prihodnjem programu EU za kulturo in film:
**Barbara Gessler, vodja enote Ustvarjalna Evropa Generalnega direktorata za izobraževanje in kulturo
**Martin Dawson, namestnik vodje enote Ustvarjalna Evropa MEDIA, Generalnega direktorata za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo.