Novice

Podpora EU za medije in aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa

Izpostavljamo aktualni razpis za podporo novinarskim partnerstvom (odprt do 7. septembra 2022). Centri CED iz 13 držav, med njimi CED Slovenija, 1. julija organiziramo dogodek “NEWS Pitch“ za medije in novinarske organizacije.

Ker je pandemija močno prizadela sektor novičarskih medijev in glede na vse večje izzive, ki jih prinašajo dezinformacije in spremembe ustvarjanja prihodkov, je Evropska komisija decembra 2020 začela izvajati pobudo NEWS kot del širšega načrta za pomoč avdiovizualnemu in medijskemu sektorju pri okrevanju. Pobuda združuje več instrumentov financiranja, med njimi nepovratna sredstva za projekte sodelovanja medijev omogoča program Ustvarjalna Evropa v okviru medsektorskega sklopa.

AKTUALNI RAZPISI Ustvarjalna Evropa:

– Novinarska partnerstva, CREA-CROSS-2022-JOURPART: 7. september.
– Spremljanje in zaščita medijske svobode in pluralizma, rok 20. september, za
(i) Krepitev položaja medijskih svetov in razvoj novinarskih standardov, CREA-CROSS-2022-MFP-COUNCILSandSTANDARDS
(ii) Mehanizem hitrega odzivanja za zaščito novinarjev, CREA-CROSS-2022-MFP-RAPIDRESPONSE

Že zaključen razpis Medijska pismenost pričakujemo tudi prihodnje leto. Jeseni 2022 pričakujemo objavo razpisa Medijska svoboda. Rezultati razpisa Novinarska partnerstva za leto 2021 so objavljeni na FTOP tukaj, glej Projects funded under this topic.

Z namenom informiranja in (mednarodnega) povezovanja, Motovila (CED Slovenija) za medije in novinarske organizacije, ki jih zanima sodelovanje na razpisih programa Ustvarjalna Evropa, 1. julija s centri CED dogodek soorganizira spletni dogodek NEWS Pitch“.

Več o podpori EU za novičarske medije tukaj ali v letaku Izvajalske agencije EACEA (.pdf).