Novice

Objavljen razpis Kultura pomaga / Культура допомагає

Insha Osvita (UA) in zusa (DE) bosta namenili nepovratna sredstva kulturnim organizacijam za dejavnosti, ki so v pomoč ukrajinskim razseljenim ljudem. Rok za prijavo je 3. avgust 2023.

Razpisi · 20. junija 2023

Organizaciji Insha Osvita (UA) in zusa (DE) sta kot del projekta »Kultura pomaga / Культура допомагає« objavili razpis za dodelitev nepovratnih sredstev za aktivnosti kulturnih organizacij, ki nudijo podporo oz. delajo z ljudmi, ki so se bili zaradi ruske vojne proti Ukrajini prisiljeni preseliti v varnejše regije Ukrajine ali države Ustvarjalne Evrope. Projektni predlog mora biti osredotočen na razseljene osebe ali begunce, olajšati njihovo vključevanje v novo okolje s pomočjo kulture za spodbujanje dialoga in medsebojnega razumevanja ter ponuditi dejavnosti, ki se odzivajo na predelovanje vojnih travm in podpirajo njihovo duševno zdravje. V projektne dejavnosti je pomembno vključevati družine in otroke, npr. v obliki delavnic, procesov soustvarjanja, izobraževalnih projektov, umetnostne terapije ipd.

Do sodelovanja na razpisu so upravičene neprofitne javne ali zasebne organizacije s sedežem v Ukrajini in drugih državah Ustvarjalne Evrope. Pri projektu lahko sodelujejo 2 ali 3 partnerske organizacije. V primeru 3 organizacij sta lahko 2 organizaciji registrirani v Ukrajini in 1 v drugi državi Ustvarjalne Evrope ali 1 v Ukrajini in 2 v različnih drugih državah Ustvarjalne Evrope. Najvišji znesek nepovratnih sredstev je 25.000 EUR za sodelovanje med dvema organizacijama, največ 40.000 EUR za sodelovanje med tremi organizacijami.

Rok za prijavo je 3. avgust 2023, 23:59 po kijevskem času.
Dodatne informacije o razpisnih pogojih, dokumentaciji, časovnici in kontaktih so dostopne na portalu FTOP.

Organizacije brez partnerjev, ki želijo zaprositi za nepovratna sredstva, bodo imele priložnost sodelovati v vrsti spletnih moderiranih srečanj, na katerih boste prav tako prejeli dodatne informacije o pripravi projektnih predlogov. Za dodatne informacije pišite na culturehelps[at]zusaculture.org.

  • Projekt »Kultura pomaga« vključuje 3 razpise za nepovratna sredstva za sodelovanje, ki bodo objavljeni v letih 2023–2024.
  • Naslednji razpis bo objavljen avgusta 2023. Vsak razpis bo namenil približno 10 nepovratnih sredstev za projekte.
  • Pričakuje se, da bo 50 % vseh nepovratnih sredstev izplačanih v Ukrajini, 50 % pa v drugih državah Ustvarjalne Evrope.
  • »Kultura pomaga / Культура допомагає« je projekt, ki ga sofinancira program EU Ustvarjalna Evropa v okviru posebnega razpisa za zbiranje predlogov za podporo ukrajinskim razseljenim osebam ter ukrajinskim kulturnim in ustvarjalnim sektorjem. Projekt izvajata Insha Osvita (UA) in zusa (DE).

[Foto vir: FB @zusaculture.]