Novice

Nova slovenska filma med 7 najbolje ocenjenimi evropskimi filmskimi projekti!

Na januarskem razpisnem roku razpisa EACEA/17/2014 za podporo razvoju samostojnih projektov sta slovenska prijavitelja TRAMAL FILM in FILM IT skupaj pridobila 75 000 EUR – čestitamo!

Rezultati · 27. maja 2015

Slovenski avdiovizualni producenti nadaljujejo z uspešnim črpanjem sredstev evropskega programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA, ki s shemo za razvoj visokokakovostnih igranih, dokumentarnih in animiranih filmov evropskim filmskim ustvarjalcem omogoča dostop do nadnacionalnega financiranja ambicioznih projektov.

Oba uspešna prijavitelja sta podporo podprograma MEDIA pridobila prvič in se ob tem odlično odrezala: vsak v svoji žanrski kategoriji – kjer sta bil točkovna praga najvišja doslej – sta zasedli izvrstni 7. mesti med prijavami igranih oz. dokumentarnih filmov iz 30 držav.

Podjetje TRAMAL FILM Mihe Černeca je uspešno zagotovilo 50 000 EUR za mladinski muzikal Razredni malopridneži, medtem ko bo podjetje FILM IT Jure Breceljnika ustvarjalni dokumentarni projekt Zadnji ledeni lovci razvijalo s podporo 25 000 EUR.

Kakovost projektov se zrcali tudi v komisijskih utemeljitvah dodeljenih podpor:

RAZREDNI MALOPRIDNEŽI – TRAMAL FILM
(108 točk, 7. najbolje ocenjeni igrani film)

Produkcijska hiša Tramal films se z visokoproračunskim muziklom Razredni malopridneži srbskega režiserja Bobana Skarlića (po osvojeni vesni za najboljši dokumentarni film Boj za) prvič spušča na področje mednarodnih koprodukcij igranih filmov. Producent in prijavitelj Miha Černec je ponosen, da je močno regionalno razvojno in produkcijsko ozadje tega ambicioznega glasbenega filma – na njem že sodelujejo koproducenti iz Srbije (Sense Production), dogovori potekajo pa tudi z bodočimi hrvaškimi, makedonskimi in francoskimi partnerji – vzniknilo na priznanem producentskem MEDIA usposabljanju EAVE. Zato je sedma najboljša komisijska ocena za igrani film na ravni podprograma MEDIA za njih še dodatna spodbuda in dokazilo o kakovosti projekta in njegovega mednarodnega potenciala.

Dodelitev najvišjega zneska podpore za razvoj igranih filmov (50 000 EUR) je neodvisna komisija utemeljila z naslednjimi besedami:
Projekt ima dober dramski potencial: zamisel o glasbenem filmu, ki govori o pretepanju otrok oziroma mu nasprotuje, je zelo izvirna in prepričljiva. Svet, v katerem se dogaja zgodba, je razkošen in očarljiv, postavljen v pravljično izmišljeno srednjeevropsko kraljestvo. Dialogi, zlasti pa pesmi, so odlični, živahni in zabavni. Številni liki imajo vsak svojo prepoznavno osebnost. Producenti so odlično seznanjeni z mednarodnimi trgi in so pripravili dobro distribucijsko in tržno strategijo, ki ustreza potrebam projekta. Scenarij je nazoren, zabaven in energičen s prikupno grotesknimi in ironičnimi odtenki. Ta projekt je zato zelo obetaven, kar zadeva mednarodno distribucijo, in ima zelo veliko možnosti za čezmejni uspeh.


Producent Miha Černec je kot slovenski Producer on the Move v Cannesu sklepal partnerstva in promoviral projekt Razredni malopridneži. Avtor: CED SI.

ZADNJI LEDENI LOVCIFILM IT
(106 točk, 7. najbolje ocenjeni dokumentarni film)

Dokumentarni film Zadnji ledeni lovci, koprodukcija Slovenije in Islandije v režiji producenta in režiserja Jure Breceljnika (Film It), pripoveduje zgodbo o izginjajoči kulturi Inuitov na vzhodni Grenlandiji, ki je danes, po skoraj 4000 letih obstoja v izjemno surivih okoliščinah in soočanja z nepremostljivimi globalnimi spremembami, ki ključno vplivajo na njihovo lovsko – v marsičem edinstveno in neprecenljivo – kulturo, tik pred izumrtjem. Film si po besedah ustvarjalcev prizadeva povedati zgodbo teh ponosnih lovcev, predstaviti njihovo kulturo in osvetliti širšo problematiko izginjajočih domorodnih ljudstev.

Ocenjevalna komisija je prepoznala njihovo vizijo in jim dodelila 25 000 EUR podpore:
Projekt je zelo zanimiv in prepričljiv. Avtorji uporabljajo zelo vizualen in univerzalen filmski jezik. Besedilo je natančno pripravljeno in dobro opisuje temo, zgodbo, filmski pristop ter poslanstvo dokumentarnega filma. Gre za enega redkih primerov, ko si ustvarjalci želijo postaviti spomenik umirajoči kulturi. Režiserjev namen postaviti vizualni spomenik izginjajočemu narodu projektu daje univerzalni vidik in izboljšuje njegove možnosti, da doseže širše mednarodno občinstvo. Na podlagi kakovosti posnetkov, dejavnosti likov in zavzetosti filmskih ustvarjalcev je mogoče sklepati, da ima film odličen ustvarjalni potencial in bo pritegnil evropsko občinstvo, ki ga zanima ohranjanje kulturne raznolikosti sveta. Prijavitelj ima s svojim pristopom vse možnosti, da te gledalce tudi doseže.

Trailer filma je na voljo na tej povezavi.

0122_photo_RozleBregar
Raziskave za projekt Zadnji ledeni lovci na Grendlandiji. Avtor: Rožle Bregar

Iskrene čestitke uspešnim prijaviteljem – njihov uspeh je deloma tudi uspeh Centra Ustvarjalna Evropa!

Upamo pa tudi na nadaljevanje dobrih novic za avdiovizualne producente jeseni, ko pričakujemo rezultate aprilskega roka razpisa za razvoj projektov, na katerega se je prijavilo rekordno število prijaviteljev v zgodovini podprograma MEDIA – več kot 540 evropskih producentov.

Več informacij: EACEA 17/2014 – rezultati 1. roka (15. 1. 2015)