Novice

Noč knjige 2024: Branje drevesom

Brezplačni dogodek 25. aprila v Belem pri Medvodah je del projekta Smoties – Humana mesta s podporo Ustvarjalne Evrope. Teden dni prej, 19. aprila, ste vabljeni na predavanje in pogovor Arhetipi krajine.

Priložnosti · 17. aprila 2024

Urbanistični inštitut RS (UIRS) 25. aprila vabi na brezplačni dogodek Noč knjige 2024: Branje drevesom. Pesniki, pisatelji, ljubitelji literature, občudovalci narave ali sprehajalci se podajo v gozd, kjer drevesom berejo leposlovje ali branju le prisluhnejo.

Kaj: Noč knjige 2024: Branje drevesom
Kdaj: četrtek, 25. aprila ob 18.00
Kje: domačija Pr’ Lenart na Belem, Medvode
Več informacij najdete na povezavi tukaj.

Dogodek poteka v sklopu mednarodnega projekta Smoties – Humana mesta, Ustvarjalnost v majhnih in odmaknjenih krajih Urbanističnega inštituta RS in dogodkov Noč knjige, in sicer v soorganizatorstvu z Jakob Šubic, Gregor Rozman, Ajda Bračič in domačija Pr’ Lenart.

Mreža Humana mesta je bila vzpostavljena leta 2006 kot platforma za interdisciplinarne izmenjave na področju prticipativnega oživljanja javnih prostorov. Mrežo sestavlja 10 evropskih partnerjev, aktivnosti v Sloveniji vodi Urbanistični inštitut Republike Slovenije. Leta 2018 je partnerstvo s svojimi aktivnostmi v Aziji postalo globalno. Projekt #Smoties se posveča iskanju novih oblik sodelovanja in vzpostavljanja lokalnih partnerstev za izvajanje participativnih in inovativnih pristopov, katerih cilj je boljše razumevanje in oživitev javnih prostorov v majhnih in oddaljenih krajih.

Vabljeni tudi na predavanje in pogovor Arhetipi krajine, 19. aprila ob 18.00.

Foto: Gradivo S. Ropač, ppt predstavitev. Vir Domačija Pr´Lenart.

“Potopiti se v pramorje ali doživeti pragozdni potop je v slovenskem prostoru še mogoče, vendar, koliko se zavedamo in zaznavamo čisti prostor narave (zrak, zemlja), ki nas pravzaprav iz davnine iz Big banga ali kozmičnega jajca sestavlja v fizičnem, kot tudi v duhovnem svetu ter nas prežema? Kot vemo je slovenski prostor neizmerna dragocenost, sveti prostor, točka, pika v božanskem svetu, iz katerega izhajajo jeziki, kot tudi druga kulturna, umetniška, prostorska in duhovna prapočela. Opazujemo lahko naslednje praelemente: pramorje, ogenj, zrak / eter, zemlja, pragozd.”

Kaj: predavanje in pogovor Arhetipi krajine.
Kdaj: petek, 19. april 2024, ob 18. uri
Kje: domačija Pr’ Lenart na Belem, Medvode
Predava: mag. Saša Ropač, udia je doktorandka zaključnega študija na Fakulteti za arhitekturo, Univerze v Ljubljani.
Brezplačno.
Več informacij na povezavi tukaj (FB).