Novice

Noč evropskega filma 2023

Med 4. in 8. decembrom bodo v 85 kinematografih po Evropi na ogled brezplačne projekcije evropskih filmov, ki so nastale ali krožijo s podporo Ustvarjalne Evrope. V Sloveniji v Ljubljani in na Ptuju. Tam bo tudi Motovila (CED Slovenia).

Dogodki · 27. novembra 2023

Na pobudo programa Ustvarjalna Evropa in mednarodnega združenja Europa Cinemas bo med 4. in 8. decembrom že šestič potekala noč evropskega filma. V 85 kinematografih po Evropi bodo na ogled brezplačne projekcije evropskih filmov, ki so nastali ali krožijo s podporo Ustvarjalne Evrope. V Sloveniji si boste brezplačne projekcije lahko ogledali v Ljubljani in na Ptuju, tam vas bo pozdravila tudi Motovila (CED Slovenia).

  • Kinodvor, 5. december ob 19.00: Rdeče nebo, r. Christian Petzold. Sledi pogovor z režiserjem preko Zooma. Vstop je prost – brezplačne vstopnice na voljo pri blagajni Kinodvora od 29. novembra.
  • Mestni kino Ptuj, 6. december ob 19.00: Nosferatu – Simfonija groze, r. Friedrich Wilhelm Murnau. Filmsko-glasbeni dogodek v živo. Vstopnine ni.

Noč evropskega filma je del aktivnosti v okviru meseca evropskega filma, ki poteka od 1. novembra do 9. decembra. V štirih tednih bo več kot 70 kinematografov, članov mreže Europa Cinemas po vsej Evropi, organiziralo dogodke, ki so namenjeni promociji evropskega filma.

Mesec evropskega filma se bo 9. decembra sklenil s podelitvijo evropskih filmskih nagrad v Reykjaviku na Islandiji. Evropska filmska akademija je že objavila nominirance za letošnje evropske filmske nagrade. Za najboljši celovečerec se med drugim potegujejo filmi Anatomija padca, Jesensko listje, Zelena meja in Interesno območje.