Novice

Narodna galerija pripravila delavnice PrisluhniMi

Narodna galerija je v okviru mednarodnega projekta HearMe / PrisluhniMi za srednješolske učitelje pripravila predstavitev delavnic (24. 11.), za srednješolce pa že izvedla prvo delavnico (1. 12.) in jim prisluhnila, kako spremeniti tradicionalne muzeje v sodobne, kako mladim približati starejšo umetnost in kako jih povezati s starim.

Kultura · 14. decembra 2016

Narodna galerija (vodja), Kunsthistorisches Museum Wien, Galerija Matice Srpske in španski inštitut za socialno podjetništvo SISE so se združili, da bi skupaj z mladimi soustvarili muzejsko izkušnjo, ki bo pomagala spremeniti mladinski in tudi muzejski način dojemanja sveta. Projekt HearMe / PrisluhniMi se namreč ukvarja z vprašanji, kako spremeniti tradicionalne muzeje v sodobne, kako mladim približati starejšo umetnost in kako jih povezati s starim. Morda je odgovor preprost: poslušajmo jih!

Predstavitev delavnic PrisluhniMi za srednješolske učitelje

Narodna galerija je 24. novembra povabila srednješolske profesorje na predstavitev novih delavnic za srednješolce, ki jih bo od 1. decembra 2016 do 30. oktobra 2017 izvajala brezplačno v okviru evropskega projekta HearMe. Na predstavitvi so profesorjem predstavili potek delavnice in metodologijo dela ter jih prosili za povratne informacije. Izkušnje na področju dela z mladimi in s tem povezani predlogi učiteljev so izjemno dobrodošli, saj bodo delavnice le tako dosegle svoj namen in bile kar se da uspešne. In kakšni so bili prvi odzivi na predstavitvi programa?

»Zanimive delavnice, všeč mi je bilo spodbujanje k lastnemu razmišljanju in ustvarjalnosti.«
»Zelo odprto okolje za biti kdor si. Hvala za vse to!«
»Zanimiv pristop za razumevanje nekaterih umetniških del.«

Prve delavnice PrisluhniMi za srednješolce

S 1. decembrom je Narodna galerija začela izvajati prve delavnice za srednješolce, ki jih bodo brezplačno izvajali še vse do 30. oktobra 2017. Delavnice trajajo 4 polne ure, z nekaj krajšimi in enim daljšim, polurnim odmorom. Prva izkušnja s srednješolci iz Ivančne Gorice je bila nadvse spodbudna. Dijaki so s pomočjo Lego® kock spoznavali sebe, svojo skupino in izbrane umetnine galerijske stalne zbirke in se ob tem tudi zabavali! S kockami so poustvarili umetniška dela Ivane Kobilce, Jožefa Petkovška in Zorana Mušiča, z uporabo domišljije nadaljevali upodobljene zgodbe in ob delih razmišljali o svojih čustvih, povezanih z odhodom od doma in s selitvami. Odlična prva izkušnja, ki je z odzivom ene od dijakinj dala novega zagona Narodni galeriji: »Delavnice se ne vlečejo in so izjemno zanimive! Galerija je čudovita in prav neverjetno je gledati vse te umetnine

Več o delavnicah in projektu, tudi prek FB profila, #hearmeartme.