Novice

Naredimo skupaj nekaj hrupa – uspeh slovenskega NVO sektorja v Ustvarjalni Evropi!

V luči aktualnih razprav o nacionalni podpori delovanju nevladnih organizacij na področju kulture zavod Motovila sporoča podatke o podpori za mednarodno sodelovanje slovenskih nevladnih organizacij v okviru programa Ustvarjalna Evropa, edinega programa financiranja EU za kulturne in ustvarjalne sektorje.

Za medije · 7. februarja 2018
The Scream | Edvard Munch. Vir: Europeana, http://bit.ly/2EbmU4g.

Na polovici izvajanja programa so slovenske nevladne organizacije v obdobju 2014–2017 skupaj pridobile dobrih 6,9 milijonov EUR; za primerjavo – javni zavodi v istem obdobju slabe 3,9 milijone EUR.

Ustvarjalna Evropa torej predstavlja pomemben dodaten vir financiranja za nevladne organizacije, ki Slovenijo hkrati postavljajo med najuspešnejše države pri pridobivanju sredstev iz tega programa EU. Vendar sredstva EU v svoji osnovi niso nadomestilo za redno delovanje in zahtevajo nacionalno sofinanciranje. Trenutna uspešnost pa tudi ni zagotovilo za prihodnost. Še posebej po letu 2020. Evropska komisija namreč do 8. marca 2018 izvaja vrsto javnih posvetovanj o prioritetah EU, ki bodo vplivale na večletni finančni okvir po letu 2020 – tudi za kulturni in ustvarjalne sektorje. Zbrana stališča – tudi o tem, ali tak program sploh potrebujemo – bodo prispevala k oblikovanju naslednje generacije Ustvarjalne Evrope po letu 2020. Zato je pomembno, da posamezniki in organizacije svoje mnenje izrazijo zdaj!

Naredimo skupaj nekaj hrupa, da se bo slišal tudi glas kulturnih in ustvarjalnih sektorjev!
Če vas zanima več, nam sporočite na press@motovila.si. Z veseljem smo na voljo! Več o uspehih slovenskih izvajalcev v programu Ustvarjalna Evropa v obdobju 2014–2017 v priponki (.pdf).