Novice

Največji spektakel na svetu – pohod ob reki Ledavi

Družina umetnosti Narobov med 9. in 16. aprilom vabi načrtne gledalce in naključne mimoidoče, da se pridružijo pohodu, ki je del projekta Vzdolž poti / Along the Walk s podporo Ustvarjalne Evrope.

Priložnosti · 3. aprila 2023

Vzdolž poti / Along the Walk je mednarodni projekt uprizoritvenih umetnosti na temo upočasnitve, pri katerem iz Slovenije sodeluje Družina umetnosti Narobov. Jedro projekta so umetniški pohodi, ki jih na podeželju izvajajo umetniški dvojci iz 8 različnih držav.

Prvi od skupaj 14 pohodov se bo zgodil med 9. in 16. aprilom, ko bosta francoska koreografinja, plesalka in performerka Mathilde Vrignaud ter slovenski plesalec, performer, koreograf, klovn, učitelj, pisec, producent DISKOlektiv hodila vzvratno ob reki Ledavi po pokrajinah Goričkega, Prekmurja in Prlekije.

Ritenska hoja, ki je že sama po sebi spektakel, upočasni hojo in razširi zaznavanje. Tako vsaka podrobnost pokrajine, ki jo opazujemo, postane enako vredna naše pozornosti, kot se to rado zgodi na odru. In s tem postanemo soavtorice_ji in opazovalke_ci Največjega spektakla na svetu.

Ustvarjalca na pohod vabita tudi načrtne gledalce in naključne mimoidoče.

Načrtovano pot najdete na povezavi tukaj. Poleg tega bodo organizirana tudi tri srečanja:

    • 9. aprila ob 18:00 pri vaškem kulturnem domu Topolovci.
    • 10. aprila v vaseh Brezovci, Puževci, Lemerje (točno zbirno mesto bo jasno čez dan).
    • 16. aprila ob 12:00 z zaključnim pohodom in piknikom v kraju Pince-Marof.

O ustvarjalcih

Mathilde Vrignaud je koreografinja, plesalka in performerka iz Pariza. Izobraževala se je na CNSMDP, Royaumont Abbey, CND ter v različnih programih v Evropi, ZDA in Indiji. Od leta 2011 v okviru različnih umetniškimi sodelovanj in znotraj Ensemble Lab // SEM razvija svoj multidisciplinarni koreografski pristop v različnih formatih. Hoja in improvizacija sta od leta 2015 ena od njenih temeljnih praks.

DISKOlektiv v vlogah kot so plesalec, performer, koreograf, klovn, učitelj, pisec, producent itd., in v formatih, kot so performans, instalacija, dogodek, klovnska predstava, publikacija, delavnica, predavanje itd. raziskuje igrivost. Nekoč je bil nastanjen v Ljubljani, zdaj pa prakticira nomadstvo – dela, živi in ustvarja v različnih krajih po Evropi.