Novice

Nagrada YTAA za mlade nadarjene arhitekte

Evropska komisija je v okviru ukrepa nagrade EU za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe, oblikovala novo pobudo, namenjeno mladim nadarjenim arhitektom – Young Talent Architecture Award.

Novo pri Ustvarjalni Evropi · 15. februarja 2016

Nagrado EU za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe že od leta 2001 podelijo vsaki dve leti najboljšim novim arhitekturnim dosežkom in obetavnim mladim arhitektom v Evropi. Namen nagrade je predvsem priznanje, spodbujanje in razvoj umetniškega talenta ter odlične prakse na področju evropske arhitekture. Komisija nagrado podeljuje v sodelovanju s Fundacijo Mies van der Rohe, s sedežem v Barceloni, in mrežo 15 arhitekturnih institucij ter odborom strokovnjakov iz 31 držav.

Evropska komisija je že septembra 2015 naznanila, da bo z novim letom uvedla nagrado za mlade nadarjene arhitekte Young Talent Architecture Award – YTAA. Nagrada je namenjena mladim diplomantom arhitekture kot dodatna spodbuda pri izgradnji mednarodne kariere. Hkrati pa zavezuje profesorje in univerze k spodbujanju kakovosti v arhitekturi, evropskemu gospodarstvu in kulturi.

Akreditirane univerze v Evropi tako lahko predložijo magistrska dela svojih študentov, ki jih bo ocenila mednarodna komisija. Med devetimi finalisti bodo izbrane tri magistrske naloge, predložene v šolskem letu 2015/16, ki bodo izkazale odličnost, pristnost, trajnost in inovativnost. Nagrajenci bodo nato imeli priložnost spoznati organizacije, ki so v preteklih letih prejele nagrado Mies van der Rohe.

Po ocenah Komisije je arhitektura eno najdejavnejših področij v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih. Zaposluje več kot pol milijona ljudi in v EU prispeva 4,5 % BDP.

Več na spletu Komisije (EAC). Za dodatne informacije in prijave glej splet Fundacije Mies van der Rohe.

pimageYTAA1_annasalagiralt (1)  ytaa